| Mounir, een 26-jarige man, werd onwel tijdens een politie-interventie woensdagnacht in Schaarbeek, en sterft de dag nadien in het ziekenhuis.

Dood 26-jarige Mounir: gespannen sfeer in Schaarbeek

Arnaud De Decker
© BRUZZ
31/07/2021

De sfeer in Schaarbeek is erg gespannen na het overlijden van de 26-jarige Mounir. Mounir zou woensdagnacht onwel zijn geworden tijdens een politie-interventie in Schaarbeek, en overleed donderdag in het ziekenhuis. BRUZZ kon spreken met naasten van het slachtoffer en kreeg verschillende beelden te zien. "Ik geloof er niks van. De politie heeft hem brutaal aangepakt."

In de nacht van woensdag op donderdag wordt de politie gebeld omdat er een naakte man rondloopt in de Brabantstraat, vlakbij het Liedtsplein in Schaarbeek. Een politie-interventie volgt nadat de man in kwestie een voertuig zou hebben beschadigd. De man zou onder invloed van verdovende middelen zijn geweest. Dat zegt de adjunct-woordvoerder van de politiezone Brussel-Noord aan RTL vrijdag.

De 26-jarige Mounir zou volgens de politie een hartstilstand hebben gehad in de ambulance, waarna hij door de hulpdiensten gereanimeerd kon worden. Donderdag, in de late namiddag, stierf Mounir dan toch in het ziekenhuis. Ondertussen verwijst de politie naar de woordvoerder van het parket. Daar wacht men in eerste instantie op de resultaten van verder onderzoek. Alleen kunnen die nog een paar dagen op zich laten wachten.

'Hij was kerngezond'

Het gebrek aan informatie voedt de geruchtenmolen. "Ik geloof niks van de officiële uitleg" vertelt Mehdi*, die liever anoniem blijft. "Woensdagavond was ik rond middernacht nog hier, samen met hem. Er was absoluut niets alarmerend, hij was normaal".

We staan naast het herenhuis in de Paleizenstraat waar Mounir met zijn familie is opgegroeid. Tientallen naasten en vrienden van het slachtoffer komen en gaan, om hun medeleven te betuigen. Eten wordt voorzien, koffie en thee uitgedeeld. De familie rouwt.

Mounir was erg geliefd in de buurt. "Iedereen kent hem hier, gisteren (vrijdag, red.) zijn honderden mensen uit Schaarbeek en aanpalende gemeenten hier samengekomen, allemaal waren ze op zoek naar extra informatie. Maar zelfs wij, zijn naasten, hebben geen enkele informatie doorgespeeld gekregen. Mounir is donderdag overleden. Het is vandaag zaterdag en niemand van de politie is ons uitleg of duiding komen gegeven. Niemand, is dat normaal?", vraagt Mehdi.

Gespannen sfeer

Ondertussen wordt de sfeer in Schaarbeek steeds grimmiger. "Eén ding is zeker, de boel staat hier op ontploffen. De mensen staan klaar om gerechtigheid te eisen, want het is een zoveelste voorval die we hier meemaken. De mensen zijn het beu. De politie heeft geen enkele voeling met de mensen die hier wonen."

Ondertussen tonen familieleden van Mounir ons gsm-beelden van de arrestatie. Die gebeurde omstreeks 3u30 in de nacht van woensdag op donderdag. Een man ligt te krijsen op de grond, de handen in de boeien geslagen, in short en ontbloot bovenlijf. "Wat er precies is gebeurd, weten we niet", zegt de familie, "maar een hartstilstand op 26-jarige leeftijd? Terwijl hij kerngezond was? Maak dat iemand anders wijs."

Verwondingen

De volgende beelden tonen een zwaar toegetakelde jongeman vol verwondingen aan het aangezicht in een ziekenhuisbed. "Het kan niet anders of hij werd zwaar aangepakt onderweg naar het ziekenhuis", aldus Mehdi. "Maar wat wil je, niemand laat ons iets weten."

Autopsie

Volgens de politie was de man volledig buiten zinnen en onder invloed van verdovende middelen. Zaterdagochtend is een grondige autopsie aangevat op zijn lichaam. "De eerste resultaten zouden mogelijks in de loop van volgende week naar boven kunnen komen", zegt Magali Jeumont van het Brussels parket aan onze redactie.

De familie van Mounir wil zondagnamiddag een witte mars houden, ter nagedachtenis van de 26-jarige jongeman. "We hopen op een groen licht van de gemeente", klinkt het.

* De namen van de naasten zijn gekend bij de redactie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni