‘Echtheid Toporovski-collectie wetenschappelijk bewezen’

© MSK Gent
| Werken uit de Toporovski-collectie

Er is nieuw bewijsmateriaal dat duidelijk en onbetwistbaar moet aantonen dat de tot nu toe geteste werken van de Toporovski-collectie authentiek zijn. Het gaat om de gecontesteerde werken die vorig jaar in het MSK in Gent hingen. In 2020 moeten ze naar Jette komen via de Stichting Dieleghem van Igor Toporovski.

De echtheid van de werken uit de Russische collectie wordt al langt betwist. De collectie heeft evenwel een tijdlang in het MSK Gent gehangen. Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) twijfelde daarbij aan de rol die Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) gespeeld heeft in de saga.

Het wetenschappelijk bewijs dat de werken wél echt zijn werd woensdag voorgesteld op een persconferentie door de geschorste directrice van het MSK, Catherine de Zegher. Die conferentie startte overigens met een incident. Twee gerechtsdeurwaarders kwamen net voor de start met een eenzijdig verzoekschrift van vijf kunstexperts en kunsthandelaars.

De deurwaarders moesten alles wat er op de persconferentie gezegd werd vastleggen, op straffe van een dwangsom van 50.000 euro per inbreuk. Er blijkt een strafonderzoek aan de gang te zijn over de intussen befaamde collectie.

Het bewijsmateriaal

De nieuwe bewijsstukken zijn volgens de Zegher van materiaal-technische aard. Ze zijn gebaseerd op gespecialiseerd laboratoriumonderzoek in de meest gespecialiseerde wetenschappelijke onderzoekslaboratoria voor Russische avant-gardekunst.

"In totaal werden 12 van de 24 werken getest en geanalyseerd en alle zijn bevestigd en geplaatst in het tijdperk dat aan hen is toegeschreven, en dit door het wetenschappelijk bewijs van de echtheid door de ouderdom van de materialen en de datering van hun gebruik," zo klonk het.

"Ik kan niet langer zwijgen, ik spreek in persoonlijke naam, gesterkt door de open brief van vorige week," aldus de Zegher. "Ik spreek voor diegenen die houden van kunst, schoonheid en waarheid. Ik heb mijn eigen verhaal, gebaseerd op grondig onderzoek, bekende feiten en wetenschappelijk bewijs dat mijn oordeel en overtuiging bevestigt".

‘Grondig onderzocht’

De Zegher begon haar uiteenzetting met de manier waarop er gewerkt wordt bij kunstwerken. "Het gaat om een gedegen en onafhankelijke manier van werken die zich baseert op grondig onderzoek, bekende feiten over zowel herkomst en origine als kunsthistorisch en archivalisch onderzoek."

De ex-directrice laakte de financiële drijfveren in de kunsthandel. "Stalin heeft deze kunst en kunstenaars een eerste keer vernietigd uit ideologische overwegingen, en nu gebeurt dit een tweede keer door de kunsthandel en degenen erachter, vanwege economisch-financiële drijfveren. De zaken zijn blijkbaar niet veranderd."

Igor Toporovski, de eigenaar van de gecontesteerde werken, beloofde om op een later tijdstip met de harde bewijzen voor de dag te komen. Voorlopig moeten we op De Zeghers woord afgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?