Toporovski: simultane huiszoekingen in Gent en Brussel

© Fondation Dieleghem
| Igor Toporovski (R.) poseert samen met Catherine de Zegher, directrice van het Museum voor Schone Kunsten in Gent, voor een werk uit zijn collectie.

De gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen viel maandag op verschillende adressen in België binnen in het kader van het onderzoek naar de echtheid van Russische kunstwerken uit de Toporovski-collectie. Speurders verrichten huiszoekingen bij Gents schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A), in het Gents Museum voor Schone Kunsten (MSK) en in de privéwoning van Igor Toporovski himself.

Daarover bericht De Standaard dinsdag.

De huiszoekingen komen er nadat een collectief van vijf kunsthandelaars een strafklacht met burgerlijke partijstelling had ingediend. Ze beweren dat de kunstmarkt schade overhoudt aan de twijfels over de echtheid van 26 Russische avant-gardewerken die het MSK tentoonstelde.

Die Russische kunstwerken uit de collectie van Toporovski zouden in 2020 naar een nieuw museum in Jette komen.

Begin maart moest MSK-directrice Catherine de Zegher tijdelijk ontslag nemen na aanhoudende kritiek over een tentoonstelling met kunstwerken uit de Toporovski-collectie. Die zijn mogelijk niet authentiek. Een interim-directeur zou haar taken overnemen maar die is nog niet aangesteld.

Het Gentse stadsbestuur vroeg een audit aan om het vooronderzoek van Catherine de Zegher door te lichten. Door de acties van het Gentse parket gaat die audit voorlopig in de koelkast. "Alle stukken waarop de auditeurs zich moeten baseren zijn in beslag genomen", meldt burgemeester Daniël Termont (SP.A).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?