Parket valt binnen bij MSK Gent

© MSK Gent
| De werken worden momenteel tentoongesteld in het Museum voor Schone Kunsten in Gent.
Updated: 19-03-2018 - 17:02

Speurders hebben niet enkel in het Gentse museum MSK huiszoekingen verricht naar de echtheid van Russische kunstwerken uit de Toporovski-collectie. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen. Ook op andere plaatsen werden huiszoekingen verricht door de Federale Gerechtelijke Politie van Oost-Vlaanderen onder leiding van de onderzoeksrechter in Gent.

Het Gentse MSK ligt al maanden onder vuur nadat twijfels rezen over de echtheid van een twintigtal Russische avant-gardewerken die het museum had tentoongesteld. Die Russische kunstwerken uit de collectie van het koppel Toporovski zouden in 2020 naar een nieuw museum in Jette komen.

Over de precieze reden van de huiszoekingen op maandag kan het parket geen duidelijkheid verschaffen omwille van het geheim van het onderzoek. Ook het Gentse stadsbestuur geeft voorlopig geen bijkomende informatie.

Begin deze maand werd directrice Catherine de Zegher tijdelijk uit haar functie ontzet en werd een audit aangekondigd. Die zou deze week beginnen en onderzoekt of het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent de geijkte regels en gebruikelijke referentiepraktijken rond inkomende bruiklenen gevolgd heeft.

Het is niet duidelijk of er ook huiszoekingen zijn gebeurd bij de Zegher, die maandag niet bereikbaar was voor commentaar. Voorlopig is ook nog geen interim-directeur aangesteld bij het MSK, waar niemand toelichting wenst te geven bij de huiszoekingen van maandagvoormiddag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?