| Voormalig directeur van de Brusselse Federale Gerechtelijke Politie Glenn Audenaert in 2010.

Ex-politietopman Glenn Audenaert doorverwezen naar rechtbank voor gesjoemel

© Belga
28/02/2023

Voormalig politiedirecteur Glenn Audenaert zal zich dan toch voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor passieve corruptie, witwassen, schending van het beroepsgeheim, valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken. Dat schrijven de Mediahuis-kranten dinsdag. Audenaert riskeert vijf jaar cel.

De bal ging aan het rollen in 2012 toen Audenaert werd opgepakt. De zaak tegen de voormalige gerechtelijk directeur van de Brusselse Federale Gerechtelijke Politie (FGP) begon eigenlijk al twee jaar eerder; toen bij een groente- en fruithandelaar uit Waasmunster een brief 'aan Audenaert' werd aangetroffen waarin de handelaar de politiebaas vroeg om een concurrerende firma na te trekken in de politiedatabank.

100.000 euro smeergeld

Daarop volgde een groot onderzoek, waaruit bleek dat de politiechef zijn invloed misbruikt zou hebben om de hoofdzetel van de federale politie te verhuizen naar een kantorencomplex dat eigendom was van de Nederlandse vastgoedmagnaat Frank Zweegers, ondanks goedkopere alternatieven. Audenaert zou daarvoor 100.000 euro hebben gekregen.

Audenaert ontkent de feiten tot op de dag van vandaag. De zaak kwam na vele maanden van uitstel en procedureproblemen in 2021 voor de raadkamer, maar werd opnieuw uitgesteld.

Afgelopen december besliste de raadkamer dan dat de voormalige politiechef wordt doorverwezen naar de correctionele rechtbank in Dendermonde voor passieve corruptie, witwassen, schending van beroepsgeheim, valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken. De zaak komt voor op 14 maart.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni