Ahmadreza Djalali 2
© Gerlant van Berlaer | Ahmadreza Djalali.

Executiedatum Djalali verstreken, echtgenote vraagt EU om hulp

MW
© Belga - BRUZZ
22/05/2022

Vida Mehrannia, de echtgenote van de met executie bedreigde Ahmedreza Djalali riep de Europese Unie zaterdag op om mee te werken aan de vrijlating van haar man. Dat deed ze tijdens een interview op de Duitse publieke omroep ZDF, ondanks het verstrijken van Djalali’s executiedatum zaterdag.

Iran beschuldigt de Iraans-Zweedse gastprofessor aan de Vrije Universiteit Brussel van spionage en dreigt al enige tijd met zijn executie, die volgens Iraanse media mogelijk zaterdag zou hebben plaatsgevonden. Of dat effectief gebeurd is, blijft onzeker. De Iraanse autoriteiten communiceren niet over de zaak.

Volgens Djalali’s echtgenote bestaat echter de kans dat de Iraanse minister van Justitie een uitstel van executie overweegt. Ze roept nu de hulp in van de Europese Unie. “Ik hoop dat de EU daadkrachtig optreedt om Ahmadreza terug thuis te krijgen,” verklaarde ze aan ZDF. “De EU mag niet toelaten dat een onschuldige man op zo’n onmenselijke manier om het leven wordt gebracht,” voegde ze nog toe.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN (OHCHR) riep Teheran dinsdag alvast op om de executie op te schorten en vroeg zijn veroordeling te herroepen.

Executiedatum zaterdag verstreken

De executiedatum van de VUB-gastprofessor is inmiddels wel al verstreken. Er is voorlopig grote onduidelijkheid over het lot van Djalali, die zes jaar geleden tijdens een bezoek aan Iran werd gearresteerd en vervolgens opgesloten in de in de beruchte Evin-gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran.

Daar werd hij veroordeeld wegens spionage voor Israël. Op het moment van zijn arrestatie werkte Djalali als arts en professor voor het Karolinska Instituut in Stockholm. Zweden ontkent de beschuldigingen aan het adres van Djalali en verleende hem in 2018, tijdens zijn gevangenschap, de Zweedse nationaliteit.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie