Tumult bij arrestatie Schaarbeek

Extra patrouilles op Liedtsplein na chaotische arrestatie

EC
© Belga - BRUZZ
17/08/2020
Updated: 17/08/2020 12.50u

De vakbond VSOA Politie heeft zondag videobeelden op zijn Twitteraccount geplaatst van het tumult dat ontstond tijdens een arrestatie vrijdagavond in Schaarbeek. Een 17-jarige verwondde er toen twee agenten, maar volgens de vakbond ging het om "meer dan een opstootje" en was er ook sprake van een mesaanval. Dat kan de betrokken politiezone nog niet bevestigen. "We zetten wel extra patrouilles in op het Liedtsplein de komende dagen", zegt de lokale politie.

Politie en parket deelden zaterdag al mee dat de betrokkene zich verzette toen zijn identiteit werd gecontroleerd, nadat hij eerst een politiepatrouille had uitgedaagd. Hij stelde zich agressief op en riep omstaanders op om hem te helpen. Uiteindelijk kon de politie hem arresteren, maar twee agenten raakten daarbij gewond.

'Met een mes gestoken'

VSOA Politie heeft nu dus beelden van die arrestatie online geplaatst. Daarop is inderdaad te zien hoe een man van de politie wegloopt, terwijl heel wat omstaanders staan toe te kijken. "De collega's werden omsingeld door tientallen andere gasten. Een agent zou tijdens de feiten ook met een mes in zijn kogelwerende vest gestoken zijn, maar dat laat ik aan de politiezone over om te bevestigen", zegt ondervoorzitter Vincent Houssin van VSOA zondagavond.

"Na de rellen in Anderlecht van enkele maanden geleden hebben we gezegd dat we voortaan de videobeelden zouden gaan delen. Want dit is meer dan een opstootje, onze mensen werden omsingeld", zegt Houssin.

De politiezone Brussel-Noord kan de messteek nog niet bevestigen. "Het onderzoek is nog bezig", zegt adjunct-woordvoerster Amal Ihkan aan BRUZZ. "We hebben dit weekend wel al extra patrouilles op het Liedtsplein ingezet en dat zal de komende dagen ook zo blijven. Sinds vrijdagavond zijn er geen incidenten meer geweest op het terrein."

Nultolerantie

In 2017 werd in een omzendbrief van de procureurs-generaal al nultolerantie beloofd voor geweld tegen politieagenten, maar door de seponeringen bij de parketten blijft die omzendbrief dode letter, klaagt het VSOA. "Wij vragen geen woorden maar daden. Het gaat hier voor alle duidelijkheid niet om de ministers (van Binnenlandse Zaken) Pieter De Crem en (van Justitie) Koen Geens. Maar wij willen nog betere steun voor de politie. Het is tijd dat de politiek het stilzwijgen doorbreekt, want ze weten allemaal wat er aan de hand is", zegt Houssin.

Zaterdag besliste de jeugdrechter de betrokkene te plaatsen in een open instelling. Hij bleek vorige week ook betrokken bij de vechtpartij op het strand in Blankenberge.

Tumult bij arrestatie in Schaarbeek

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Justitie , arrestatie , politievakbond VSOA , Vincent Houssin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni