vincent Houssin BRUZZ 1553
Vincent Houssin van de politievakbond VSOA.

Politievakbond over jongen die agenten verwondde: 'Had zwaarder gestraft moeten worden'

VGS
© BRUZZ
16/08/2020

In Schaarbeek raakten vrijdagavond twee agenten gewond bij de arrestatie van een minderjarige. Diezelfde 17-jarige was vorig weekend ook al betrokken bij de rellen in Blankenberge, maar kreeg toen enkel een werkstraf opgelegd. “Als je zulke jongeren niet voldoende straft, dan krijg je dit,” reageert Vincent Houssin van de politievakbond VSOA.

De jongeman in kwestie verscheen dinsdag voor de jeugdrechter nadat hij opgepakt werd voor zijn betrokkenheid bij de rellen die vorige week zaterdag in Blankenberg plaatsvonden. Hij kreeg een werkstraf opgelegd.

Op vrijdagavond kwam hij echter opnieuw in aanraking met de politie, op het Liedtsplein in Schaarbeek dit keer. Een politiepatrouille stelde een verkeersinbreuk door de jongeman vast. Wanneer ze hierop zijn identiteit wilden contoleren, verzette hij zich. Hij stelde zich agressief op en riep omstaanders om hulp. De politie kon de jongeman uiteindelijk arresteren, maar twee politieagenten raakten daarbij gewond.

Drie meerderjarigen wel aangehouden

“Had hij na zijn betrokkenheid bij de rellen in Blankenberge een zwaardere straf gekregen, dan waren de feiten van vrijdagavond niet gebeurd”, reageert ondervoorzitter van politievakbond VSOA Vincent Houssin bij Het Laatste Nieuws. “Terwijl de drie meerderjarigen die eveneens opgepakt werden voor hun gedrag in Blankenberge door het West-Vlaamse gerecht wel aangehouden werden, kwam de minderjarige er in Brussel met een werkstraf vanaf.”

Na de feiten van vrijdagavond in Schaarbeek besliste de jeugdrechter om de jongeman in een jeugdinstelling te plaatsen, meldde het parket eerder. Houssin hoopt dat hij daar nu een duidelijk signaal zal krijgen dat dergelijke aanvallen tegen de politie absoluut niet door de beugel kunnen.

“Ik ken het dossier niet en weet dus ook niet waarom hij niet in een gesloten instelling geplaatst werd. Mogelijk was er geen plaats meer of kreeg de minderjarige strenge voorwaarden opgelegd,” aldus Houssin op HLN.

“De drie meerderjarigen die aangehouden werden, hadden waarschijnlijk niet gedacht dat ze na hun gedrag in Blankenberge enkele weken in de cel zouden doorbrengen. Alleen zo pak je het probleem aan. Maar als je te laks optreedt, is het gewoon wachten op het volgende delict…”

Hiërarchische jeugdbendes

Het feit dat de minderjarige in één week tijd twee keer de politie aanvalt, bewijst volgens Houssin nog maar eens dat er een probleem is: “Dergelijke jongeren moeten veel zwaarder gestraft worden,” legt hij uit.

“Als je zulke jongeren niet zwaar genoeg straft, stijgen ze in de hiërarchie binnen de jeugdbendes. Zeker wanneer ze de politie aanvallen, klimmen ze een rang hoger in dat milieu."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Schaarbeek, Samenleving, geweld tegen agenten, onrust Blankenberge, Vincent Houssin, politievakbond VSOA, Liedtsplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie