| De politie zette vier waterkanonnen in bij de eerste La Boum.

Facebookpagina voor evenement La Boum 2 verwijderd

JP
© BRUZZ - Belga
29/04/2021
Updated: 29/04/2021 19.10u

Het Facebookevenement La Boum 2, waar ruim 8.000 mensen op aangaven dat ze wilden komen en waarin meer dan 18.000 mensen geïnteresseerd waren, is verwijderd. Dat gebeurt nadat politiediensten eerder contact opnamen met Facebook om uit te zoeken hoe ze het evenement konden verwijderen.

De politie vroeg Facebook eerder hoe verspreiding van het evenement La Boum 2 tegen te gaan. Maar een evenement verwijderen kan alleen op vraag van het parket. Het Brussels parket kan niet zeggen of dat in dit geval ook gebeurd is, omdat het onderzoek naar het evenement nog loopt. Wel zijn er nog enkele andere evenementen van La Boum 2, die veel minder bezoekers hebben.

Een beheerder van de Facebookpagina La Boum laat weten dat hij woensdag nog de vraag van de politie kreeg om het evenement te verwijderen. Die vraag heeft hij genegeerd. "Ik roep niet op tot geweld. (…) Bovendien organiseer ik niets," zei hij eerder. "Wij verkopen geen kaartjes voor een feest en boeken geen artiesten. Het enige dat we doen is afspreken met andere mensen om samen te komen in het park."

"De plaatselijke autoriteiten hebben ons op de hoogte gebracht dat de betreffende evenementpagina niet voldeed aan de huidige wettelijke eisen met betrekking tot COVID-19", bevestigt ook een Facebook-woordvoerder aan Belga. "Wij hebben de inhoud grondig onderzocht en vervolgens besloten de evenementpagina te blokkeren."

Op het fake festival 'La Boum' in het Ter Kamerenbos op 1 april daagden zowat 2.000 mensen op. Die hielden zich niet aan de coronamaatregelen en het kwam tot een confrontatie tussen politie en feestvierders waarbij 26 agenten en 8 burgers gewond raakten.

Politie zal tussenkomen

De kans bestaat dat er zaterdag 1 mei voor het evenement "La Boum 2" opnieuw duizenden mensen naar het Ter Kamerenbos afzakken om te feesten en chaos te veroorzaken. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) verzekert dat de politie zal tussenkomen wanneer de openbare orde wordt verstoord. Intussen is het evenement La Boum 2 offline gehaald door Facebook.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) liet donderdag in de plenaire zitting van het federaal parlement optekenen dat het profiel van de geïnteresseerden die naar Brussel willen afzakken, is veranderd en er op verschillende plaatsen samenkomsten dreigen. De Brusselse burgemeester staat in contact met de politie en morgen volgt ook een vergadering met onder meer het crisiscentrum om alles te coördineren. Op 1 mei is het in Brussel op vlak van manifestaties altijd een drukke dag. Zo staan er al een tiental betogingen op het programma, naast La Boum 2.

"Burgemeester Close wil er aan toevoegen dat Brussel altijd open staat voor het recht op vrije meningsuiting en de hoofdstad ook een plaats is voor ontspanning. Maar als je naar Brussel komt om chaos te veroorzaken en de ordediensten te provoceren dan zal de politie tussenkomen", zegt woordvoerster Maïté Van Rampelbergh.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni