Koen Geens CD&V minister van justitie herdenking aanslagen 22 maart 2016 Sint-Jans-Molenbeek

| Koen Geens (CD&V), minister van justitie bij een herdenking in Sint-Jans-Molenbeek van de aanslagen van 22 maart 2016.

Factuur voor proces aanslagen 22 maart botst op kritiek

TDN
© BRUZZ
10/09/2019

Meer dan 17 miljoen euro. Dat zou het proces omtrent de terreuraanslagen van 22 maart 2016 ons land kosten. Verschillende magistraten zijn niet te spreken over die monsterfactuur. De Franse justitie voert het proces over de aanslagen in Parijs met minder dan de helft van dat bedrag.

Het gerechtelijk onderzoek naar de bomaanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek is afgerond in juni. Later dit jaar zal de startdatum van het proces worden bekendgemaakt. Eerst was sprake van 2020, maar dat kan 2021 worden.

17 tot 20 miljoen euro

Het Justitiepaleis zal bij gebrek aan ruimte niet het toneel worden van de pleidooien van Mohamed Abrini en co. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) overtuigde de ministerraad ervan om het proces over de terreuraanslagen van 22 maart 2016 in het voormalige hoofdkwartier van de NAVO in Evere te houden.

Om het oude NAVO-gebouw klaar te stomen voor het proces, zou de regering bereid zijn diep in de buidel te tasten. De uitgaven werden geraamd op 17 miljoen euro, weet de krant De Tijd. Maar de eindafrekening zou de kaap van de 20 miljoen euro kunnen ronden, klinkt het in juridische bronnen.

'Onzinnige investering'

En dat botst op onbegrip. De Franse justitie voorziet slechts enkele miljoenen voor het nog grotere proces over de aanslagen van 13 november in Parijs. De Fransen kiezen bewust voor de plechtstatigheid van een gerechtsgebouw en denken aan een oud justitiepaleis in Parijs. Nog stellen magistraten dat het onzinnig is 17 miljoen euro of meer te investeren in infrastructuur die justitie nadien niet meer kan gebruiken.

Boven op de kosten voor de infrastructuur hangt ook aan de politiebeveiliging een stevig prijskaartje. Alleen al het proces over de aanslag op het Joods museum in Brussel begin dit jaar heeft de politiediensten ruim 3,8 miljoen euro gekost voor de beveiling in en rond het Justitiepaleis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Evere , Justitie , Koen Geens , NAVO-gebouw , aanslagen Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni