Federaal parket bijna klaar met onderzoek in voetbalfraudedossier

© Photonews
| Dejan Veljkovic in de tribune bij Anderlecht.

In het voetbalfraudedossier Operatie Zero laat het federaal parket woensdag in Het Laatste Nieuws weten bijna klaar te zijn om met een eindvordering te komen. Eric Bisschop, sportfraudecoördinator van het federaal parket, bevestigde dat woensdag.

In het luik met spijtoptant Dejan Veljkovic zijn de onderzoekers eigenlijk klaar en kan er eind volgende week een vordering van het openbaar ministerie komen. In het onderdeel met makelaar Mogi Bayat zou dat pas tegen de start van het gerechtelijk verlof zijn, namelijk einde juni.

In zo'n eindvordering zal de openbare aanklager beslissen welke personen vervolgd worden en welke partijen desgevallend buiten vervolging worden gesteld. Uiteindelijk zal een raadkamer de beslissing nemen. Het federaal parket benadrukte wel dat het halen van de deadlines geen absolute zekerheid is.

Het dossier over fraude in het Belgische voetbal barstte in oktober 2018 los. Het ging om matchfixing en om financiële fraude met spelersmakelaars Dejan Veljkovic en Mogi Bayat. Voor het eerst in ons land trad Veljkovic op als spijtoptant en sloot hij in ruil voor verklaringen een deal met het parket.

Zijn straf is vastgelegd op een celstraf van vijf jaar met uitstel, een boete van 80.000 euro met uitstel en de verbeurdverklaring van allerlei gelden en goederen die hij op illegale wijze heeft verkregen.

In het onderzoek rond Veljkovic zijn de voorbije maanden een resem bekende voetbalzwaargewichten verhoord door speurders van de federale gerechtelijke politie van Limburg. Dat waren onder meer Georges Leekens, Herman Van Holsbeeck, Peter Maes, Ivan Leko, scheidsrechters, clubbestuurders en voetballers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?