Raadkamer op 19 december 2020: eerste zitting over de procedure in het dossier rond de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel

Federale politie gedagvaard door agenten in nasleep van aanslagen Zaventem

© Chris Verhaeghe
19/04/2021

Voor de Brusselse Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg is vandaag het proces ingeleid van tien slachtoffers van de aanslagen in Zaventem. Ze dagvaarden onder andere de Belgische staat, Brussels Airport en de federale politie. Volgens hun advocaat, die zelf slachtoffer werd van de bomaanslag in de Brusselse metro op 22 maart 2016, kregen de slachtoffers in de nasleep van de terreuraanslagen te weinig informatie.

Advocaat Nic Reynaert vertegenwoordigt in totaal negentien slachtoffers van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem. Vandaag werden de zaken van tien van hen ingeleid voor de Nederlandstalige rechtbank in Brussel. Volgende maand gebeurt hetzelfde met de dossiers van negen anderen voor de Franstalige rechtbank. “Het gaat in alle dossier grotendeels om hetzelfde”, zegt de advocaat. “We vragen dat de slachtoffers medische informatie krijgen. Van Brusselse Airport willen we weten of er asbest aanwezig was.”

Daarnaast dagvaardden verschillende van zijn cliënten ook de federale politie. “Het gaat om mensen die hun werkgever dagvaarden omdat we vinden dat de federale politie gebrekig is gebleven in het meedelen van cruciale medische informatie en procedures”, aldus Reynaert. “Bij een bomexplosie is er wellicht sprake van een akoestisch trauma. In het leger krijgen militairen onmiddellijk informatie daaromtrent. Bij de politie gebeurt dat niet. Voorts is er ook geen goeie opvolging geweest van PTSD (posttraumatic stress disorder, nvdr.) en de opvolging er van.”

Reynaert vertegenwoordigt in al deze zaken enkel slachtoffers van de aanslagen in Zaventem. “Ik treed inderdaad niet op voor slachtoffers van de aanslag in de Brusselse metro, dat is voor mij mentaal onmogelijk. Ik ben zelf slachtoffer van die aanslagen. Vorige maand is de zaak waar ik in eigen naam onder andere de Belgische staat heb gedagvaard, ook ingeleid voor de Nederlandstalige rechtbank. Eind juni volgt er een relaiszitting, waar een datum voor het proces zal worden bepaald.

In de dossiers van vandaag komen de partijen op 10 mei opnieuw voor de rechtbank. We gaan eerst onderling bespreken wat er wel en niet betwist wordt, daarna gaan we verder.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni