© Belgaimage | December 2022: beschuldigden Mohamed Abrini en Osama Krayem op het assisenproces van de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 in metrostation Maalbeek en Brussels Airport.

FOD Justitie in beroep tegen verbod op systematische naaktfouilles

© Belga
07/01/2023

De federale overheidsdienst Justitie gaat in beroep tegen de beslissing van de kortgedingrechter om systematische naaktfouilles van de verdachten op het proces naar de aanslagen in Brussel te verbieden. Dat bevestigt de woordvoerster van de federale overheidsdienst Justitie Sharon Beavis.

De advocaten van de beschuldigden klagen al sinds het begin van het proces over de naaktfouilles die plaatsvinden wanneer hun cliënten van de gevangenis naar het procesgebouw worden overgebracht. Zes beschuldigden dagvaardden uiteindelijk minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in kortgeding, waarna de Brusselse kortgedingrechter eind december de dagelijkse systematische naaktfouilles verbood omdat ze in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De FOD Justitie gaf vervolgens aan de beslissing te respecteren, maar zou wel bekijken of ze in beroep zou gaan tegen die beslissing. De FOD heeft nu van minister Van Quickenborne de opdracht gekregen om effectief in beroep te gaan in het dossier, zegt woordvoerster Sharon Beavis zaterdag.

Nog altijd naaktfouilles

Volgens verschillende beschuldigden worden er intussen nog altijd naaktfouilles uitgevoerd zonder dat er individuele motiveringen zijn voorzien. Volgens de advocaten van de verdediging zijn die immers niets meer dan een copy-paste van de argumenten die al aan de kortgedingrechter werden voorgelegd.

Uit de motiveringen blijkt alvast wel dat de politie het voor alle zeven beschuldigden nog steeds opportuun vindt om strenge veiligheidsmaatregelen op te leggen, waaronder ook naaktfouilles. Zo wordt bij Mohamed Abrini onder meer verwezen naar het feit dat hij zou hebben gezegd dat hij een mes zou binnensmokkelen. Salah Abdeslam had dan weer een woede-uitbarsting tegenover een politieagent.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie