Frédéric Van Leeuw, federaal procureur

| Frédéric Van Leeuw, de nieuwe procureur-generaal van Brussel.

Frédéric Van Leeuw nieuwe procureur-generaal van Brussel

© Belga
10/01/2024

De verenigde benoemings- en aanwijzingscommissie van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) heeft woensdag federaal procureur Frédéric Van Leeuw voorgedragen voor de functie van procureur-generaal bij het Brusselse hof van beroep. Dat meldt de HRJ op haar website. Minister van Justitie Paul Van Tigchelt moet zijn benoeming nog bekrachtigen. Als Van Leeuw benoemd wordt, volgt hij Johan Delmulle op, die hem ook al voorafging als federaal procureur.

Frédéric Van Leeuw studeerde in 1997 af in de rechten aan de Katholieke Universiteit Brussel en ging na enkele jaren in de advocatuur in 2002 aan de slag als substituut bij het Brusselse parket. Daar behandelde hij als jeugdmagistraat onder meer het dossier-Joe Van Holsbeeck, de 17-jarige jongen die door twee minderjarigen werd doodgestoken in Brussel-Centraal, en voerde hij onderzoeken naar Afrikaanse jeugdbendes in de hoofdstad.

In 2007 stapte Van Leeuw over naar het federaal parket, en in 2015 volgde hij huidig Brussels procureur-generaal Johan Delmulle op als federaal procureur. Het federaal parket kwam onder zijn bewind voornamelijk in het nieuws met de strijd tegen het IS-terrorisme, maar ook de herlancering van het onderzoek naar de Bende Van Nijvel, Operatie Zero, het onderzoek naar zwart geld en witwaspraktijken in het Belgische profvoetbal, en Qatargate, het onderzoek naar mogelijke corruptie in het Europees Parlement, deden veel stof opwaaien.

Van Leeuw zal als federaal procureur opgevolgd worden door Ann Fransen, die momenteel de afdeling antiterrorisme van het federaal parket leidt, en midden oktober al door de HRJ werd voorgedragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , Frédéric Van Leeuw , procureur-generaal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni