Geens koppelt tweede ambtstermijn aan meer geld voor Justitie

© Kevin Van den Panhuyzen
| Koen Geens (CD&V), minister van justitie, bij een herdenking in Sint-Jans-Molenbeek van de aanslagen van 22 maart 2016.

Minister Koen Geens (CD&V) grijpt de actiedag van het gerecht aan om in de nieuwe regeerperiode 750 miljoen euro extra te eisen voor Justitie.

Om het structureel ondergefinancierde gerechtelijke apparaat om te vormen tot een professionele en moderne organisatie, is een stevige investering nodig. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op de dag dat de magistraten hun ongenoegen uiten over de besparingen in de krant De Standaard.

Opvallend: hij schaart zich voluit achter hun eisen. "Ik begrijp de actie," aldus de minister. "Ik ben vijf jaar lang loyaal geweest en heb gevochten voor elke millimeter. Maar ondanks de inhaalbeweging blijven de uitdagingen levensgroot."

Er is een stapsgewijze injectie van ongeveer 750 miljoen euro per jaar nodig, stelt Geens. Niet alleen om het personeelsbestand op peil te brengen, maar ook om enkele ­totaal verouderde, onaangepaste gerechtsgebouwen en gevangenissen onder handen te nemen. "Zeven op de tien gebouwen zijn dringend aan renovatie toe."

Is dat een absolute voorwaarde voor zijn partij CD&V om in een volgende regering te stappen? Alvast hijzelf zet hoog in. "Het is voor mij in elk geval een voorwaarde om nog eens minister van Justitie te worden", antwoordt Geens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?