Het Justitiepaleis

| Het Justitiepaleis in Brussel.

Gerechtelijke wereld trekt aan alarmbel over besparingen

TD
© Belga
19/03/2019

De gerechtelijke wereld gaat woensdag opnieuw actie voeren om de besparingen op justitie aan de kaak te stellen. Door de aanhoudende bezuinigingen zijn er momenteel 273 magistraten en 1.082 administratieve medewerkers te weinig aan de slag in België, zo luidt maandag een van de aanklachten.

Sinds 2015 voert de gerechtelijke wereld jaarlijks op 20 maart actie om de aandacht te vestigen op de crisis binnen justitie. Ook dit jaar willen de magistraten, advocaten en griffiers weer van zich laten horen. Maar deze keer is het de bedoeling dat 20 maart slechts het startschot wordt van een 66 dagen durende campagne, tot aan de start van de verkiezingen van 26 mei.

Die campagne moet ervoor zorgen dat een betere financiering van justitie een prioriteit wordt van de volgende regering. Volgens de actievoerders zijn de besparingen op justitie nefast voor de werking van de rechtsstaat. Zo is momenteel slechts 83 procent van het wettelijk voorziene personeelskader ingevuld. Daardoor is er een tekort aan 273 magistraten en 1.082 administratieve medewerkers in vergelijking met het wettelijk vastgelegde aantal.

"Hoe wil je dat het systeem zo functioneert?", zo zegt advocaat Jean-Pierre Buyle. Voorts is het gebrek aan een performant informaticasysteem en de slechte staat van de gerechtsgebouwen hen een doorn in het oog. Ze klagen ook aan dat door de besparingen de toegang tot het gerecht beperkt wordt. Daarom wordt in een gemeenschappelijke tekst met zes basiseisen onder meer benadrukt dat de procedurekosten beperkt moeten worden en dat er een lager btw-tarief moet komen voor de erelonen van advocaten.

Om de eisen kracht bij te zetten, wordt woensdag opgeroepen om de zittingen te schorsen en te verzamelen voor het gerechtsgebouw. In Brussel zal dat om 11.30 uur gebeuren. Daar zullen dan ook verschillende toespraken worden gehouden. Ook in verschillende arrondissementen zullen symbolische acties worden georganiseerd. Later vinden nog verschillende andere initiatieven plaats, zoals conferenties en sensibiliseringsacties, die het dossier op de agenda moeten houden.

De campagne gaat uit van verschillende magistratenverenigingen, zoals de Koninklijke Vereniging van Vrederechters en Politierechters, de Nederlandstalige Vereniging van Magistraten, en Magistratuur en Maatschappij. Ze krijgt de steun van onder andere de Liga voor Mensenrechten. Meer informatie is terug te vinden op de website 66dagen.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Justitiepaleis, magistratuur, sociale onrust

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni