Het Justitiepaleis

| Ook voor het Justitiepaleis in Brussel zal er betoogd worden.

Gerechtelijke wereld voert op 20 maart actie 'om justitie te redden'

TD
© Belga
13/03/2019

De volledige gerechtelijke wereld wordt opgeroepen om op woensdag 20 maart om 11.30 uur te verzamelen voor verschillende gerechtsgebouwen in het land. De actie is bedoeld om de eisen voor een toegankelijke en betaalbare justitie voor iedereen kracht bij te zetten in de aanloop naar de verkiezingen. Het zwaartepunt van de acties zal vermoedelijk liggen in Brussel en Wallonië.

"66 dagen om justitie te redden", zo heet de campagne die op 20 maart wordt gelanceerd, op 66 dagen van de verkiezingen. Er wordt opgeroepen om die dag de zittingen te schorsen om 11.30 uur en voor het gerechtsgebouw te verzamelen. Er zullen in verschillende arrondissementen ook symbolische acties worden georganiseerd, zoals een mars voor justitie, klinkt het op de campagnewebsite.

De eisen kunnen worden samengevat als volgt: dat de bij wet bepaalde kaders worden geëerbiedigd, dat justitie behoorlijk wordt gefinancierd, en een daadwerkelijke toegang tot de rechter voor elke rechtzoekende. Concrete vragen zijn onder meer een lager btw-tarief voor de erelonen van advocaten en notarissen, makkelijkere toegang tot juridische bijstand, een performant informaticasysteem en gerechtsgebouwen in goede staat.

De campagne gaat uit van verschillende magistratenverenigingen, zoals de Koninklijke Vereniging van Vrederechters en Politierechters, de Nederlandstalige Vereniging van Magistraten, en Magistratuur en Maatschappij. Ze krijgt de steun van onder andere de Liga voor de Mensenrechten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Justitiepaleis , sociale onrust

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni