koen geens2 BRUZZ 1526

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Geens ontkent wantoestanden met geradicaliseerde gevangenen

© Belga
13/01/2018

Minister van Justitie Koen Geens ontkent met klem dat er wantoestanden bestaan in de vleugels van de gevangenissen bestemd voor geradicaliseerden. Dat zegt hij zaterdagmiddag in een reactie op berichtgeving in De Tijd.

De minister verwijst ook naar het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen in ons land. "Daarin maakt de staatsveiligheid tot twee keer toe duidelijk dat een hermetische opsluiting onmogelijk is, dat geen enkele gevangenis ter wereld in staat is om volledig hermetisch te functioneren, zodat er geen contact met de buitenwereld is."

De Tijd schreef dat de aanpak van opgesloten terroristen en honderden geradicaliseerde gedetineerden in onze gevangenissen veel slechter is dan gedacht. Volgens de krant slagen gedetineerden er vanuit de gevangenis in versleuteld te communiceren met hun familie, met het criminele milieu en zelfs met andere jihadisten in de gevangenis en in Syrië en Irak. Er zouden ook al verboden wapens zijn ontdekt in de Deradex-afdelingen waar de zwaarste terroristen zitten.

De krant baseert zich op nota's van de veiligheidsdiensten. Die info stond niet in de definitieve antwoorden die Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) als senator kreeg van het kabinet-Geens, maar ze werd wel per ongeluk toegevoegd aan de tientallen vragen.

Minister Geens zegt nu dat hij enkel de definitieve versie van het antwoord nakijkt, die hem ter ondertekening wordt voorgelegd. "Het enige geldige antwoord op een schriftelijke parlementaire vraag is steeds het antwoord dat ondertekend werd door de minister. Dat is ook het enige antwoord dat de parlementair kan gebruiken", luidt het.

Het kabinet Justitie krijgt jaarlijks gemiddeld zo'n 1.750 vragen, mondeling en schriftelijk, die het probeert "met grote toewijding en zorg" te beantwoorden. Het kabinet baseert zich voor die antwoorden op de input van verschillende diensten.

"Het spreekt voor zich dat de beleidscel soms nog aanpassingen doet. Bijvoorbeeld omdat het om ongenuanceerde informatie gaat, om achterhaalde info of om informatie waarvan de publicatie om veiligheidsredenen te kies lijkt", luidt het zaterdag.

Hier gaat het bijvoorbeeld om een veiligheidsissue waar de Staatsveiligheid zich mee bezig houdt. "Bovendien stond in een geschrapte zin niet dat het gaat om telefonische contacten, noch dat het gaat om rechtstreekse contacten".

Geens haalt ook uit naar De Gucht. "Het kabinet stuurt standaard altijd een Word-versie mee, met de beste bedoelingen. De minister vindt het dan ook bijzonder dat deze Word-versie die enkel voor de diensten bestemd is, door parlementairen wordt gebruikt om zijn kabinet verdacht te maken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Koen Geens, radicalisering, gevangenen, Jean-Jacques De Gucht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni