Getuige dient klacht in tegen politieoptreden met Brusselse jongeren in Blaarmeersen

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Foto ter illustratie.

Twee groepen Brusselse jongeren werden maandagavond van het Gentse recreatiepark de Blaarmeersen verwijderd. Een getuige was het niet eens met het optreden van de politie en diende een klacht in.

Vanwege het gebrek aan Brusselse zwemplekken, moeten jongeren uit het gewest elders op zoek naar verkoeling. Eerder leidde dat al tot problemen aan de kust in Blankenberge. Maandagavond werd een groep Brusselse jongeren verwijderd van het Gentse recreatiepark de Blaarmeersen.

"Er zijn problemen geweest met twee groepen Franstalige jongeren uit Brussel," zegt politiewoordvoerder Dirk De Sutter aan De Standaard. "Ze droegen hun mondmasker niet wanneer dat moest en voetbalden tussen de strandgasten. Na enkele waarschuwingen werden ze agressief, waarop onze ploegen hebben ingegrepen."

Op een video op Facebook is te zien hoe een groep jongeren door de politie naar het station van Gent wordt begeleid.

'Ziekelijk machtsvertoon'

Een getuige vond de manier waarop de politie ingreep niet door de beugel kunnen en diende een klacht in, weet De Standaard. Op sociale media sprak de Gentse vrouw van een "ziekelijk en verschrikkelijk machts­vertoon" en "een etnische zuivering". "Vele groepjes jongeren die Frans spraken en een donkere huidskleur hadden zijn (soms hardhandig) het terrein afgezet. Ze zaten veelal op hun handdoek of stonden samen. Ze speelden geen muziek, waren niet aan het voetballen …"

Waarnemend Gents burgemeester Elke Decruynaere (Groen) zegt tegen De Standaard dat de klacht behandeld zal worden. "Agenten staan onder een enorme druk en het is voor iedereen warm, maar dat mag op geen enkele manier goedpraten dat mensen anders worden behandeld omwille van hun afkomst. Dat is niet het beleid waar we in Gent voor staan en de korpschef deelt die mening."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?