20180324 Nigeriaanse Prostitutie BRUZZ ACTUA 1609

Gevangenisstraffen tot 12 jaar voor Nigeriaanse prostitutiebende

© Belga
10/12/2021

Vijf verdachten die deel hadden uitgemaakt van een criminele organisatie die zich bezighield met prostitutie, zijn vrijdag veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 tot 12 jaar. De bende had Nigeriaanse meisjes onder valse voorwendselen naar België gelokt om hen hier in de prostitutie te dwingen.

Het fenomeen van de Nigeriaanse bendes die jonge meisjes naar Europa halen om ze hier in de prostitutie te dwingen, is al jarenlang bekend. De slachtoffers worden veelal in de armere regio's van Nigeria geronseld, waarbij hen vaak wordt voorgespiegeld dat ze als schoonmaakster of schoonheidsspecialiste aan de slag zullen kunnen. Via mensensmokkelroutes worden ze vervolgens, via Libië en Italië, naar Brussel gebracht. Voor hun vertrek moeten ze wel een ceremonie ondergaan waarbij ze beloven om niet te vluchten of de autoriteiten niet te waarschuwen. Eenmaal in Brussel krijgen ze te horen dat ze een schuld van 20.000 tot 30.000 euro moeten afbetalen voor hun reis, en worden ze in de prostitutie gedwongen.

De voorbije jaren zijn al herhaaldelijk dergelijke bendes opgepakt en veroordeeld. Het onderzoek naar de vijf personen die vrijdag terechtstonden, ging twee jaar geleden van start toen twee slachtoffers de moed vonden om hun relaas te doen bij een gespecialiseerde ngo uit Rijsel.
De twee waren in een appartement aan de Ninoofsesteenweg in Sint-Jans-Molenbeek terechtgekomen en moesten zich prostitueren in de wijken rond het Noordstation. Het geld dat ze daarmee verdienden, moesten ze afgeven aan M., één van de 'madams' in de wijk, die de opbrengsten ook witwaste. M. werkte zelf in dienst van bendeleider F., terwijl derde verdachte T. de meisjes in het gareel moest houden.

Bendeleider F. werd vrijdag veroordeeld tot 12 jaar cel, M. tot 10 jaar cel, T. en twee andere verdachten tot gevangenisstraffen van drie tot vijf jaar. De rechtbank beval ook de onmiddellijke aanhouding van F., M., T. en een vierde verdachte.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni