Politie veiligheid prostitutiebuurt Sint-Joost-ten-Node aan Noordstation

| Politiecontroles in de prostitutiebuurt van Sint-Joost-ten-Node aan het Noordstation (archiefbeeld).

Proces 'Mama Leather': panden worden verbeurdverklaard

© Chris Verhaeghe
03/04/2019

‘Mama Leather’, het kopstuk van een beruchte Nigeriaanse prostitutiebende in de Brusselse noordwijk, heeft in beroep een lichtere straf gekregen. De pooier kreeg in eerste aanleg nog 14 jaar cel, maar die straf werd in beroep teruggebracht tot 10 jaar cel.

Het hof beval ook de verbeurdverklaring van de panden waarin de prostituees werden uitgebuit en veroordeelde de eigenaars. Dat is een primeur in ons land. “De verbeurdverklaring is een belangrijk signaal naar het prostitutiemilieu”, zegt Alexis Deswaef, advocaat van Myria, het federaal Migratiecentrum.

Meedogenloze bende

De bende rond ‘Mama Leather’ ging meedogenloos om met jonge Nigeriaanse meisjes. De slachtoffers werden in hun thuisland geronseld en kregen een mooie toekomst voorgespiegeld, maar wat volgde was een gruwelijke voodooceremonie en een zware reis. Ze werden door de woestijn tot aan de Libische kust gebracht, om van daaruit met de boot naar Italië te reizen.

Na een lange autorit kwamen ze in Brussel terecht, waar ze verplicht werden om zich te prostitueren. De jonge meisjes werden via voodoo in bedwang gehouden en jarenlang uitgebuit. Slachtoffers die niet wilden meewerken, werden bedreigd en mishandeld, net als hun familie in het thuisland.

Ambitie in horeca

De hoofdbeklaagde was jarenlang zelf prostituee en SM-meesteres, maar klom mettertijd op tot het kopstuk van de bende. Vorig jaar werd ze door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot 14 jaar cel. De vrouw tekende beroep aan en kreeg vandaag een lichtere straf van 10 jaar. De boete van 240.000 euro werd wel bevestigd.

"Met dit arrest kunnen we beginnen werken aan haar herintegratie", zegt haar advocaat Julie Crowet. "Ze zit al twee jaar in de cel en komt binnenkort in aanmerking voor uitgaanspermissies en penitentiaire verlofdagen. Ze zou graag iets willen opbouwen in de horeca, maar zal niet meer in het prostitutiemilieu aan de slag gaan."

Verbeurdverklaring van 25 panden

Dat de rechters in beroep ook de verbeurdverklaring uitspraken van de vitrines waarin de slachtoffers zich moesten prostitueren, is een belangrijk signaal. Dat zegt Alexis Deswaef van het Federaal Migratiecentrum Myria.

"De uitbuiting van prostitutie is natuurlijk strafbaar, net zoals mensenhandel. De slachtoffers ondergaan een echte lijdensweg, maar rond die exploitatie zijn er mensen die de uitbuiting mogelijk maken. De eigenaars van die vitrines verdienen grote sommen geld door een oogje dicht te knijpen."

"De huurprijzen die ze zo kunnen opstrijken liggen veel hoger dan de normale huurprijzen terwijl ze weten dat die meisjes daar in schandalige omstandigheden worden uitgebuit. Het hof heeft hen gesanctioneerd met een straf met uitstel en een boete, maar vooral met een verbeurdverklaring en dat is een sterk signaal.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Sint-Joost-ten-Node , Justitie , Mama Leather , Nigeriaans prostitutienetwerk , Alexis Deswaef

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni