prostitutie raam BRUZZ ACTUA 1636

| Prostitutievenster in Schaarbeek (archiefbeeld).

Parket-generaal eist 15 jaar cel tegen 'Mama Leather'

© Belga
20/02/2019

Het parket-generaal vorderde woensdag een gevangenisstraf van 15 jaar tegen Esoke U., het beweerde kopstuk van het Nigeriaans netwerk van mensenhandel en prostitutie dat actief was in de Schaarbeekse prostitutiewijk. Het arrest valt op 3 april.

De Brusselse correctionele rechtbank had in mei de vrouw en negen andere verdachten nog veroordeeld tot celstraffen van 2 tot 14 jaar. Vijf van de verdachten gingen tegen dat vonnis in beroep.

Voodooceremonie

Esoke U. kenmerkte zich door haar meedogenloze aanpak van jonge Nigeriaanse prostituees en hun familie. Zelfs meisjes van 14 jaar oud werden verplicht zich te prostitueren in één van de 16 vitrines of "carré's" waarover "Mama Leather" beschikte.

De meisjes werden geronseld in Nigeria waar hen een mooie toekomst wordt beloofd. Na een gruwelijke voodooceremonie werden ze doorheen de woestijn tot aan de Libische kust gebracht om vervolgens de oversteek te maken naar Italië.

"Mama Leather" stond zowel zelf als via handlangers in contact met ronselaars in Nigeria en met mensensmokkelaars in Libië. Eén van haar handlangers ging de meisjes ophalen in Italië en bracht ze naar België.

'Schuld' afbetalen in Brussel

In Brussel kregen de meisjes onderdak in een flat die gehuurd werd door de minnaar van "Mama Leather" en moesten ze zich prostitueren om een schuld van 35.000 euro af te betalen, geld dat "Mama Leather" zogezegd uitgegeven had om hen naar België te halen. Meisjes die weigerden, werden bedreigd en mishandeld en zagen hun familie in Nigeria het doelwit worden van handlangers ter plaatse.

In haar vonnis sprak de Brusselse correctionele rechtbank ook de verbeurdverklaring uit een aantal vitrines of "carré's" waar meisjes zich moesten prostitueren, een primeur in België. De eigenaars van die vitrines vroegen aan het hof van beroep om die verbeurdverklaring terug te draaien. Esoke U. en één van haar ondergeschikten vroegen dan weer een lagere straf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Justitie , Mama Leather , Nigeriaans prostitutienetwerk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni