Gijzeling aan de basis van politieactie in Europese wijk

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ - Belga
06/02/2023
Updated: 07/02/2023 12.21u

Bij de zoekactie die maandagavond plaatsvond in de Europese wijk, zijn twee mannen van 33 en 39 opgepakt. Dat meldt het Brusselse parket. De politie sloot maandagavond de omgeving van de Boduognatusstraat in Brussel af omdat er zich verschillende gewapende verdachten in een gebouw zouden verschansen. Helikopters, brandweer en leden van de speciale eenheden werden daarbij ingezet.

"Het gaat volgens de eerste gegevens om een verkoop van luxe-horloges die fout is gelopen en waarbij de verdachten vuurwapens zouden gebruikt hebben", aldus het parket dinsdagochtend.

De feiten hebben zich voorgedaan in een ondergrondse garage in een gebouw gevestigd in de Boduognatusstraat waar twee personen geweld werd aangedaan en nadien werden gegijzeld, aldus het parket.

De verdachten hebben daarop de vlucht genomen en gebruikten mogelijk een vuurwapen. De slachtoffers hebben zich kunnen bevrijden en hebben de buren verwittigd die op hun beurt de politiediensten hebben opgeroepen.

Na dat incident sloot de politie de wijk af om op zoek te gaan naar die gewapende verdachten. De verdachten werden in de loop van de avond opgepakt en ondervraagd. Het gaat om twee mannen van 33 en 39 jaar oud.

Het parket heeft ook het labo van de federale politie gevorderd, die ter plaatse is gekomen. Het onderzoek is nog lopende, aldus het parket nog.

'Zeer gevaarlijke situatie'

Xavier Everaert woont in de buurt van de Boduognatusstraat en kon maandagavond zijn huis niet betreden: "Ik kwam er aan rond 19.30 uur en toen werden buurtbewoners verzameld in café 'The Meeting Point', we waren met ongeveer dertig personen."

"De politie informeerde ons dat de afgesloten straat niks te maken had met de Europese top van later deze week, maar dat het om een zeer gevaarlijke situatie ging. Meer informatie kregen we niet, we hebben dus de situatie proberen op te volgen met onze smartphone via verschillende nieuwskanalen. Om 23.30 uur werd de straat terug vrijgegeven en kon iedereen terug naar huis keren."

Hermetisch afgesloten

Om iets voor 18 uur maandagavond werd de politie gebeld voor een incident in de Europese wijk, zo zei Willemien Baert, woordvoerster van het Brusselse parket gisteren.

In de Boduognatusstraat zouden zich toen enkele gewapende verdachten verschanst hebben in een gebouw. Enkele straten in de buurt werden hermetisch afgesloten. Een politiehelikopter cirkelde boven de omgeving, en een dertigtal agenten en enkele brandweerwagens hielden pottenkijkers uit de buurt.

In de loop van de avond werd de perimeter rond de plek almaar verder uitgebreid.

(Tekst gaat verder onder video)

Volgens onze reporter ter plaatse drongen kort voor 22 uur enkele speciale eenheden een woning in de Boduognatustraat binnen, maar dat leidde schijnbaar niet tot een onmiddellijke ontknoping van de actie.

Ter herinnering, donderdag komt de Oekraïense president Volodimir Zelenski naar Brussel om een speciale zitting van het Europees Parlement toe te spreken.

Precies een week geleden werden reizigers in metrostation Schuman, dat niet ver uit de buurt ligt, nog opgeschrikt door een mesaanval van een 30-jarige man. Die verwondde drie mensen en kampte met psychologische problemen.

6ee4cbdb-whatsappimage2023-02-06at203134.jpeg

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , politieactie , Europese wijk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni