Hicham Diop vraagt vergiffenis: 'Ik walg van mezelf'

Hicham Diop stak in oktober 2016 twee politieagenten neer in Schaarbeek

Voor het Brusselse hof van beroep is donderdag het proces begonnen tegen Hicham Diop, de man die in oktober 2016 twee politieagenten neerstak in Schaarbeek. "Ik vraag vergiffenis", zei Diop donderdagvoormiddag in tranen, "ik walg van mezelf."

De correctionele rechtbank had Diop in oktober veroordeeld tot 9 jaar cel voor opzettelijke slagen en verwondingen. Het federaal parket ging daartegen in beroep omdat het meent dat er sprake is van moordpoging in een terroristische context.

Hicham Diop viel op 5 oktober twee agenten van de politie Brussel-Noord aan in Schaarbeek en stak één van hen neer met een mes, waarna hij hem nog een 20-tal slagen toediende.

Een andere politiepatrouille kon hem inrekenen, maar daarbij liep een van de agenten wel een neusbreuk op. De agenten moesten Hicham Diop, een ex-militair en voormalig bokser, ook in een been schieten alvorens ze hem konden inrekenen.

Volgens Diop was hij die dag overmeesterd door emoties en een cocktail van medicatie. Al jarenlang kampte hij met een groot gevoel dat hem onrecht was aangedaan. Zo had zijn dochtertje een handicap opgelopen door een zuurstoftekort bij de geboorte en was het kind op jonge leeftijd gestorven. Diop had daarvoor klacht neergelegd tegen de arts maar die klacht was geseponeerd.

Ook was de man in 2011 aangereden door een wagen van de federale politie en ook de klachten naar aanleiding van dat ongeval werden geseponeerd. Diop zag daarin naar eigen zeggen een complot tegen hem.

Door het ongeval moest hij ook grote hoeveelheden pijnstillers stillen. Ook het overlijden van zijn vader en relatieproblemen met zijn echtgenote hadden hem in een toestand gebracht waarin hij niet meer rationeel handelde, aldus Diop.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?