| Bij de betoging werden 245 mensen opgepakt, onder wie 91 minderjarigen.

Hoe politieagenten zelf 'brutaal optreden' na betoging aan de kaak stellen

Eva Christiaens
© BRUZZ
22/02/2021

Een tiental eigen politiemensen van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene heeft melding gemaakt van wangedrag bij de arrestaties na een verboden betoging in januari. Hun getuigenissen leidden tot een brief van politievakbond ACOD aan Brussels burgemeester Philippe Close (PS). “Wij willen dat de procedures duidelijk zijn en zonder omwegen opgevolgd worden.”

Minderjarigen die "brutaal geslagen" zijn in de cellen, leidinggevenden die niet tussenkomen en jongeren die urenlang vastgehouden zijn tot na de avondklok.

In een brief aan Brussels burgemeester Philippe Close (PS), waarvan het bestaan aan onze redactie bevestigd wordt, schrijft de voorzitter van ACOD-Brussel dat er verschillende fouten zijn gemaakt bij de betoging tegen klassenjustitie vorige maand. Daar werden 245 mensen opgepakt, onder wie 91 minderjarigen. De brief dateert van 15 februari en gaat over de feiten van drie weken daarvoor.

Op zondag 24 januari kwamen een honderdtal mensen samen aan de Kunstberg om te betogen tegen wat zij ‘klassenjustitie’ noemen. Die betoging was verboden. Dus vroeg de politie iedereen na drie kwartier om de Kunstberg en de zone rond het Centraal-Station te verlaten. Wie dat niet deed, werd opgepakt en naar de kazerne van Etterbeek gebracht.

Volgens getuigenissen bij onze redactie hadden sommige arrestanten niets met de betoging te maken, maar liepen zij enkel toevallig voorbij. Er kwamen ook getuigenissen over slagen in de cellen. Zeker elf arrestanten dienden een klacht in bij het Comité P en het parket onderzoekt de feiten.

'Nodeloos politiegeweld'

Nu blijkt dat ook enkele eigen politiemedewerkers melding hebben gemaakt van wangedrag. “Enkele van onze leden waren getuige van gedrag dat volgens hen absoluut niet kan”, zegt Betty Masure van politievakbond ACOD. “Het gaat over slecht werkgedrag van meerdere agenten. Wij gaan niet zeggen of het lokale of federale agenten zijn. We kregen een tiental getuigenissen van leden die het zelf hebben zien gebeuren. Onze brief dient om erop te hameren dat alle procedures duidelijk moeten zijn en zonder omwegen opgevolgd moeten worden.”

“Wij vragen dat er camera’s geïnstalleerd worden in de kazerne, om zo’n wangedrag in de toekomst te vermijden”

Betty Masure (ACOD)

In de brief is sprake van “nodeloos politiegeweld” tegen minderjarigen en verschillende procedurefouten. Zo kregen niet alle arrestanten een bandje rond de pols met de plaats van hun arrestatie. Er waren te weinig vrouwelijke agenten om de vrouwelijke arrestanten te fouilleren. En ondanks de coronamaatregelen zaten mensen met veel samen in de cel of werden ze pas na de avondklok vrijgelaten.

Burgemeester Close bevestigt dat hij de brief ontvangen heeft, maar wil verder niet reageren. “Het onderzoek loopt en dat willen we niet bemoeilijken”, zegt zijn woordvoerster Carole Poncin. Donderdag heeft Close een overleg met de verschillende politiebonden en met de korpschef.

Intern onderzoek

Op veel bijstand van de andere vakbonden moet de ACOD daar voorlopig niet rekenen. De ACOD vertegenwoordigt ongeveer 500 medewerkers van de lokale politiezone, een kwart van het totaal. De politiebonden ACV, VSOA en NSPV willen niet reageren vooraleer het onderzoek is afgerond. “Als de feiten zwaar doorwegen, zou ik geen brief schrijven naar de burgemeester, maar een klacht indienen bij het gerecht”, zegt Rudy Harnie van het ACV. “Ik kan me niet ontdoen van de indruk dat hier een politiek manoeuvre achter zit”, zegt VSOA-ondervoorzitter Vincent Houssin. “Waarom kom je drie weken later plots met getuigenissen? Als dingen echt niet door de beugel kunnen, moet je die meteen melden.”

Volgens de ACOD zijn die meldingen wel degelijk gemaakt. “Het duurde even voor onze leden met onze afgevaardigden konden praten. Zij hebben al intern melding gemaakt, maar we willen niet dat zij zich alleen voelen. Wij hopen dat er donderdag een grondige reflectie komt”, zegt Betty Masure. “Wij vragen dat er camera’s geïnstalleerd worden in de kazerne, om zo’n wangedrag in de toekomst te vermijden.”

De federale politie, eigenaar van de kazerne in Etterbeek, bevestigt dat er op dit moment geen camera’s in het gebouw hangen. “Er is een dossier geopend om er te installeren”, zegt woordvoerster Sandra Eyschen. Een eigen intern onderzoek naar de arrestaties op 24 januari voert de federale politie nog niet. “Wij hebben nog geen melding gekregen vanuit de lokale politiezone die ons daartoe aanzet”, klinkt het. De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene verkiest om niet te reageren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Justitie, acod politie, politievakbond VSOA, NSPV, betoging klassenjustitie, Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni