Hof van beroep oordeelt dat uitwijzing Soedanezen toch kan doorgaan

© Ivan Put
| De Liga voor Mensenrechten diende een dringende vordering tot schorsing in voor die uitwijzingen en kreeg gelijk, maar nu werd die vordering dus onontvankelijk verklaard (archiefbeeld).

Het Hof van Beroep in Luik heeft geoordeeld dat de uitwijzingen van de Soedanezen die in het gesloten centrum van Vottem verblijven toch kunnen doorgaan. Dat laat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weten op Twitter.

In oktober stapte de Liga van de Mensenrechten naar de rechtbank in Luik om de uitwijzingen van Soedanezen, die in Brussel waren opgepakt en in het gesloten centrum van Vottem verblijven te verbieden. Volgens de Liga waren de repatriëringen in strijd met artikel drie van de Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat stelt dat "niemand mag worden onderworpen aan folteringen of aan onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen.” De Liga voor Mensenrechten diende een dringende vordering tot schorsing in voor die uitwijzingen en kreeg gelijk.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken ging in beroep tegen de uitspraak bij het Hof van Beroep. Die heeft de vordering van de Liga onontvankelijk verklaard. Dat betekent dat de Soedenezen die in het centrum in Vottem verblijven nu toch uitgewezen kunnen worden.

'Puur procedurele kwestie'

“Het gaat om een procedurele kwestie,” legt advocaat Alexis De Swaef van de Liga uit aan BRUZZ. “Het hof van beroep heeft geoordeeld dat de Liga geen zaak in naam van de Soedanezen kon aanspannen, maar dat ze dat zelf moesten doen.” De Swaef noemt de uitspraak “absurd.” Volgens hem hebben de Soedanezen niet de mogelijkheid om zelf naar de rechtbank te stappen.

Hij laat weten dat de Liga mogelijk met de zaak naar het Hof van Cassatie zal stappen, maar nu in de eerste plaats wil tegenhouden dat er nog Soedanezen uitgewezen worden. “Na de onthullingen over de folteringen die de teruggestuurde Soedanezen te wachten staat, is het van prioritair belang dat de repatriëringen niet meer doorgaan,” zegt hij daarover.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?