Intern onderzoek bij MIVB naar fraude met badgesysteem door werknemers

© PhotoNews
| Brussels minister van mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) kondigt een onderzoek aan.
Updated: 23-02-2021 - 13:54

Minister Elke Van den Brandt (Groen) maakt werk van een interne audit bij de MIVB. Ze wil onderzoeken of er wel degelijk sprake is van fraude met het badgesysteem, waardoor werknemers betaald worden voor werk dat ze nooit uitvoerden. De openbare vervoersmaatschappij dient ook een formele klacht in bij de onderzoeksrechter. "Het komt er nu op aan om bewijs te vinden en de betrokken personen te identificeren"

Afgelopen weekend verscheen een artikel in La Capitale dat veel stof deed opwaaien. Daarin werd een fraudesysteem uit de doeken gedaan onder werknemers die betaald worden voor werk dat ze nooit uitvoeren. "Als dit systeem bestaat, doen we er alles aan om er een einde aan te maken. Maar we hebben momenteel geen weet van een dergelijk systeem," klonk het bij de MIVB.

Intussen heeft David Leisterh (MR) dinsdagochtend in de commissie Mobiliteit verklaard dat verschillende getuigenissen hem sinds zaterdag hebben bereikt, die de fraude lijken te bevestigen. "Het lijkt geen geïsoleerd geval," tweette hij later.

Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) heeft aangekondigd dat er een interne audit komt, om te onderzoeken of er wel degelijke sprake is van fraude, en hoe deze is kunnen ontstaan. "Volgens de eerste elementen zijn de feiten afgebakend en gaan ze slechts over één afdeling”, zei de minister dinsdag in de commissie Mobiliteit. Van den Brandt wil duidelijk stellen dat de vervoersmaatschappij niet medeplichtig is, maar slachtoffer van fraude. "De MIVB, mijn kabinet en ikzelf nemen deze zaak zeer ernstig."

Elke Van den Brandt (Groen), Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid

Er zijn nu twee interne onderzoeken gestart bij de MIVB. Een speciale interne audit zal de elektronische processen van de badgecontroles en de risico’s die eraan verbonden zijn, onderzoeken. Een tweede onderzoek moet uitklaren hoe de badges frauduleus te gebruiken of te kopiëren zijn. Zowel de afdeling human resources als de IT-afdeling en de leiding van de betrokken dienst werken mee aan dat onderzoek.

“Het komt er nu op aan om de beweringen uit de pers te staven met materiële bewijzen en de betrokken personen te identificeren”, zei de minister dinsdag. De MIVB roept iedereen die materiële bewijzen heeft van de feiten op om die te delen.

Er werd ook een formele klacht ingediend bij het gerecht waarbij de MIVB zich burgerlijke partij stelt. "Aangezien het over geldverduistering gaat, zijn de feiten strafbaar voor de rechter", aldus nog minister Van den Brandt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?