MIVB zegt geen weet te hebben van frauduleus badgesysteem onder werknemers

© PhotoNews
| Een tramhalte van de MIVB in Brussel.

De MIVB reageert fel op een artikel in La Capitale van zaterdag. Daarin wordt een fraudesysteem uit de doeken gedaan onder werknemers die betaald worden voor werk dat ze nooit uitvoeren. "Als dit systeem bestaat, doen we er alles aan om er een einde aan te maken. Maar we hebben momenteel geen weet van een dergelijk systeem."

In het artikel in La Capitale getuigt een anonieme ex-MIVB-medewerker hoe hij betrokken raakte in een systeem waarin collega's valse badges gebruikten om te doen uitschijnen alsof zij aan het werk waren. Ondertussen zaten zij, soms wel met een tiental, bij een van de medewerkers thuis te drinken, joints te roken en werden er soms zelfs prostituees besteld.

De ex-werknemer maakte onderdeel uit van het Field Support-departement van de MIVB. De personeelsleden van dat departement moeten preventief aanwezig en zichtbaar zijn op de stations en in de voertuigen. De dienst kwam eerder ook al in opspraak toen de socialistische vakbond ACOD het financiële wanbeleid bij de MIVB wilde aankaarten. Volgens de vakbond voerde het departement zijn taken niet naar behoren uit.

Volgens de anonieme getuige gebruikten de personeelsleden vervalste badges waardoor het leek alsof zij ter plaatse waren en hun werk deden. In werkelijkheid voerden zij niets uit.

Weinig aanwijzingen

De MIVB zegt geen weet te hebben van een dergelijk fraudesysteem, al ontkent het Brusselse openbaarvervoerbedrijf ook niet dat het onmogelijk zou zijn om zoiets op te zetten. "De beschuldigingen in het artikel zijn ernstig," aldus een woordvoerster aan BRUZZ. "Personen die zich schuldig zouden maken aan dergelijke overtredingen van het arbeidsreglement, worden direct ontslagen. Omdat het hier om publiek geld gaat, zal er ook een klacht worden ingediend. Personeelsleden die weet hebben van een dergelijk fraudesysteem, worden opgeroepen zich te melden bij de directie."

Al het nodige zal gedaan worden om een dergelijk fraudesysteem op te sporen. "Al hebben we momenteel niet veel aanwijzigingen om op af te gaan," aldus de woordvoerster nog.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?