Het Sint-Lazarusplein. (archief)

Jongeman loopt gevangenisstraf op voor drughandel

© Belga
31/07/2023

De Brusselse correctionele rechtbank heeft maandag een gevangenisstraf van achttien maanden uitgesproken tegen een twintigjarige jongeman die betrapt was op het dealen van cannabis. Het was niet de eerste keer dat de jongeman voor de rechtbank verscheen, hij heeft al twee celstraffen opgelopen voor gelijkaardige feiten.

Een politiepatrouille merkte de jongeman op 15 maart op aan het Sint-Lazarusplein in Sint-Joost-ten-Node. Hij probeerde zich nog aan de aandacht van de agenten te onttrekken maar die herkenden hem als iemand die opgespoord moest worden na een veroordeling tot vijftien maanden gevangenisstraf voor drughandel, en konden hem tegenhouden.

Tijdens het onderzoek vonden de agenten 76 gram cannabis, verdeeld over dertien pakjes. Tegenover de politie verklaarde hij dat een deel voor eigen gebruik was, en een deel van vrienden, maar dat hij ook rond het Noordstation dealde om te kunnen overleven. Zijn veroordeling tot vijftien maanden cel was ook al zijn tweede veroordeling, het was dus al de derde keer dat hij voor dezelfde feiten terechtstond.

"Dit is geen agressieve crimineel die de politie aanvalt als hij opgepakt wordt", klonk het aan de zijde van de verdediging. "Dit is iemand die door zijn illegale verblijfssituatie een makkelijke prooi is voor grotere dealers, die van hem profiteren door hem te dwingen op straat te dealen. Na zijn gevangenistraf zal hij het land uitgezet worden, het lijkt me dan ook zinloos die straf onnodig lang te maken."

De rechtbank had weinig oren naar die argumenten en veroordeelde de twintiger tot een gevangenisstraf van 18 maanden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Justitie , Drugdealer , Cannabis , gevangenisstraf , Brusselse correctionele rechtbank , Sint-Lazarusplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni