| Kajakkers op de Lesse. (illustratiebeeld)

Klacht ingediend tegen politie Brussel-West na vechtpartij met jongeren op Lesse

© Belga
19/06/2023

De Franse gemeenschapsregering en het onderwijsnet Wallonie-Bruxelles Enseignement (WBE) dienen een klacht in naar aanleiding van de vechtpartij tussen politieagenten van zone Brussel-West en jongeren tijdens de afvaart van de Lesse begin deze maand. Volgens de administrateur-generaal van WBE hebben bepaalde leerlingen breuken opgelopen en is er mogelijk sprake van racistische motieven bij de betrokken agenten.

Een vijftiental agenten van de interventiebrigade van de politiezone Brussel-West raakte op 1 juni slaags met een twintigtal Molenbeekse jongeren op klasuitstap. De politieagenten waren op dat moment niet aan het werk.

Volgens administrateur-generaal van WBE Julien Nicaise zijn de feiten "zeer ernstig". De getuigenissen - van zowel leerlingen als de begeleidende leerkrachten "gaan allemaal in dezelfde richting", zegt hij maandag. Er zou onder meer sprake zijn van breuken bij een aantal leerlingen. Enkelen krijgen ook psychologische bijstand.

Het onderwijsnet heeft op basis van de getuigenissen beslist om de komende dagen klacht in te dienen bij het gerecht en ook gelijkekansencentrum Unia en het controleorgaan voor de politie Comité P in te lichten, omdat er sprake zou zijn van racistische beweegredenen bij de betrokken agenten. Daarnaast heeft Nicaise de korpschef van de zone Brussel-West in een brief gevraagd om ervoor te zorgen dat de agenten niet meer in contact komen met de leerlingen van de school.

De Franse gemeenschapsregering sluit zich aan bij de klacht, kondigde voogdijminister Frédéric Daerden maandag aan in het Frans gemeenschapsparlement. "Het gaat erom de bescherming van de rechten van de betrokken leerlingen en leerkrachten te garanderen", zei hij. Binnen de politiezone loopt al een administratieve disciplinaire procedure.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni