Koning Albert moet DNA afstaan op straffe van dwangsom

© PhotoNews

Het hof van beroep van Brussel heeft beslist, in een arrest dat donderdag werd vrijgegeven, dat koning Albert II zijn DNA moet afstaan om het te vergelijken met dat van Delphine Boël, die erkend wil worden als zijn dochter. Als hij zich niet aan die beslissing houdt, moet hij een dwangsom van 5.000 euro per dag betalen.

Het hof volgt daarmee de advocaten van Delphine Boël, die willen dat koning Albert II onmiddellijk een DNA-test ondergaat, zoals het hof van beroep in oktober al had besloten. Op 25 oktober 2018 oordeelde het Brusselse hof van beroep dat Jacques Boël niet de vader van Delphine Boël is.

Ook gaf het hof een deskundige van het Erasmusziekenhuis de opdracht binnen drie maanden een genetische expertise uit te voeren om de verwantschap tussen Delphine en Albert II te bepalen. Maar de koning heeft tot dusver geen DNA-test ondergaan.

De advocaten van Albert II gingen in cassatie tegen de uitspraak van het hof van beroep en stelden dat de DNA-test niet kan worden opgelegd zolang het Hof van Cassatie zich niet heeft uitgesproken. Volgens de advocaten van Delphine Boël werkt het cassatieberoep niet opschortend voor het DNA-onderzoek.

De advocaten van Boël vroegen ook een dwangsom van 5.000 euro per dag dat de koning zich niet aan een genetische test onderwerpt. Het hof ging daar donderdag eveneens in mee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?