| Delphine Paci, die Salah Abdeslam verdedigt (Archiefbeeld).

Proces aanslagen

Verhoor brengt weinig duidelijkheid over aankoop ingrediënten voor springstof

© Belga
11/04/2023
Updated: 11/04/2023 12.31u

Op het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 gaat vandaag, na een vrije dag op paasmaandag, het kruisverhoor van de beschuldigden voort. De zitting startte met een tussenarrest van het hof over de vraag van het parket om terreurveroordeelde Ayoub El Khazzani, die levenslang kreeg voor de verijdelde aanslag in een Thalys-trein, per videoconferentie te verhoren.

17.33 El Makhoukhi was avond aanslagen in Max Roosstraat, El Haddad Asufi houdt vol van niet

Beschuldigde Bilal El Makhoukhi heeft geprobeerd om geld te verdienen aan de wapens van de terreurcel die hij hielp verbergen. Hij wou er zijn terugkeer naar Syrië mee financieren. Anders dan El Makhoukhi hield beschuldigde Ali El Haddad Asufi dinsdag vol dat hij de avond voor de aanslagen niet in het safehouse in de Max Roosstraat in Schaarbeek was.

Op het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 ging dinsdag week twee in van de ondervraging van de beschuldigden. Nadat het vorige week al ging over de dag van de aanslagen zelf, rondden de beroepsrechters van het assisenhof dinsdagnamiddag hun vragen af over de dagen vooraf. De beschuldigden antwoordden op de meeste vragen, maar veel nieuwe inzichten leverde dat niet op.

El Makhoukhi zei dat hij instructies moest krijgen voor de wapens van de terreurcel die hij hielp verbergen, maar dat hij die instructies nooit gekregen heeft. Het zou 'Abu Ahmed' geweest zijn, de strijdnaam van Oussama Atar, het vermoedelijke brein achter de aanslagen die wellicht omgekomen is in Syrië, die hem de instructies moest geven. El Makhoukhi zou nog geprobeerd hebben om er geld aan te verdienen, zodat hij zijn terugkeer naar Syrië ermee kon betalen, maar hij werd opgepakt nog voor hij het geld kreeg. De vraag om de wapens te verbergen, die nog steeds spoorloos zijn, kreeg hij de avond voor de aanslagen, in het safehouse in de Max Roosstraat.

El Haddad Asufi van zijn kant bleef erbij dat hij de avond voor de aanslagen niet in de Max Roosstraat is geweest. De speurders vermoeden dat hij daar die avond een USB-stick heeft opgehaald, waarop een aantal audiobestanden stonden. Volgens El Haddad Asufi vond hij die stick tussen 15 en 20 april in zijn brievenbus. Wie die hem dan zou bezorgd hebben, bleef een open vraag.

16.47 Brieven werden 'zeker' namens leden van terreurcel geschreven, zegt Abdeslam

Salah Abdeslam heeft dinsdag, tijdens het kruisverhoor over de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel, gezegd dat het "zeker" gebeurde dat er brieven werden geschreven namens leden van de terreurcel.

Laurence Massart, voorzitster van het assisenhof, vroeg aan medebeschuldigde Mohamed Abrini of hij de auteur was van 'brief aan Nawal'. Die voornaam komt zowel overeen met die van Abrini's ex-vriendin, maar ook met die van de weduwe van Khalid El Bakraoui. "Op het proces van de aanslagen in Parijs werd gezegd dat het El Bakraoui was, nu wordt gezegd dat ik het ben. Aangezien hij er niet meer is, proberen ze mij de schuld in de schoenen te schuiven. Maar ik kan bevestigen dat ik de brief niet heb geschreven", aldus Abrini.

"Schreef Khalid El Bakraoui ook brieven in jullie naam?", vroeg Massart verder nog. "Misschien, maar ik was er niet van op de hoogte", zo antwoordde Abrini, voordat Abdeslam op zijn beurt antwoordde dat "dat zeker gebeurde". "Toen ik naar Syrië wilde vertrekken na de aanslagen van Parijs, had ik met niemand contact. Ze spraken in mijn naam met de bazen in Syrië", aldus Abdeslam.

'Brief aan Nawal' is een testament dat werd teruggevonden op de laptop in het appartement op de Max Roosstraat in Schaarbeek. Volgens de onderzoekers zou Abrini de brief hebben geschreven en niet El Bakraoui, zoals eerder werd beweerd.

16.43 El Makhoukhi: "Nooit instructies gekregen voor wapens"

Beschuldigde Bilal El Makhoukhi zegt dat hij instructies moest krijgen vanuit Syrië voor de wapens van de terreurcel die hij verborg, maar dat hij die instructies nooit gekregen heeft. Hij zou daarom geprobeerd hebben om er geld aan te verdienen, zodat hij zijn terugkeer naar Syrië ermee kon betalen.

Voorzitster Laurence Massart ondervroeg El Makhoukhi dindagnamiddag over de wapens van de terreurcel die hij liet verdwijnen. Bedoeling was dat de wapens zouden dienen voor een nieuwe groep terroristen om aanslagen te plegen. De wapens zijn tot op de dag van vandaag spoorloos. El Makhoukhi heeft altijd volgehouden dat hij het niet was die de wapens heeft verborgen, maar ging in juni vorig jaar alsnog over tot bekentenissen.

El Makhoukhi zei dat kamikaze Ibrahim El Bakraoui hem vroeg om de avond voor de aanslagen, op 21 maart, naar het appartement in de Max Roosstraat in Schaarbeek te komen. Daar aangekomen praatten Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui, de leidende figuren binnen de terreurcel, over de wapens, die hij twee dagen later bij iemand moest ophalen. Ze installeerden ook de app TrueCrypt, waarmee hij geëncrypteerde boodschappen kon sturen naar degene met wie Laachraoui in contact stond in Syrië, 'Abu Ahmed' of Oussama Atar. Atar, die zou zijn omgekomen in Syrië en dus bij verstek terechtstaat, moest instructies geven over wat te doen met de wapens en zou El Makhoukhi helpen om terug te keren naar Syrië.

"De wapens waren nog daar die avond", zei El Makhoukhi, die uitlegde dat Laachraoui hem nog toonde hoe hij een kalasjnikov kon demonteren. El Makhoukhi verklaarde dat hij die avond een halfuur was gebleven in het appartement. Wie de wapens later die avond nog is komen ophalen, "weet ik niet", klinkt het.

Nadat El Makhoukhi de wapens twee dagen later was gaan ophalen, probeerde hij 'Abu Ahmed' te bereiken. "Ik probeerde een bericht te sturen, maar ik maakte misschien een fout. Ik heb in elk geval nooit antwoord gekregen", zei Makhoukhi.

"Ik dacht dat ik ze dan maar zou verstoppen. Ik wou ze gebruiken om geld bijeen te krijgen, waarmee ik valse papieren zou kopen. Ik gaf ze daarom aan vrienden die ze nodig hadden om geld te verdienen", zei Makhoukhi. "U heeft ze verkocht aan vrienden?", vroeg de voorzitster. "Nee, ik heb ze aan vrienden gegeven die ze nodig hadden om geld te verdienen", herhaalde El Makhoukhi. "Ik ben wel gearresteerd voor ik het geld kon ontvangen."

16.42 El Haddad Asufi blijft erbij dat hij op 21 maart niet in Max Roosstraat was

Tijdens de ondervraging van de beschuldigden op het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 is Ali El Haddad Asufi erbij gebleven dat hij op 21 maart, de avond voor de aanslagen, niet in de flat in de Max Roosstraat is geweest. De speurders vermoeden dat hij daar die avond een USB-stick heeft opgehaald, waarop aan aantal audiobestanden stonden. Volgens El Haddad Asufi had hij die stick tussen 15 en 20 april in zijn brievenbus gevonden. Wie die hem dan zou bezorgd hebben, bleef een open vraag.

Op de USB-stick, die aangetroffen werd bij een huiszoeking in juni 2016, stonden zes audiobestanden, waarvan vijf gekopieerd waren van de laptop die in de Max Roosstraat in Schaarbeek gevonden werd. Het zesde bestand, 'Abou Souleymane pour les frères', is alleen op die USB-stick gevonden.

Die USB-stick was op 21 maart om 22.57 uur voor het laatst verbonden met de laptop in de Max Roosstraat, en El Haddad Asufi's gsm was die avond tussen 22.05 uur en 23.34 uur in contact met een telefoonmast die de Max Roosstraat bedient - en ook zijn woning in Schaarbeek indien de mast vlakbij overbelast is.

"Ik ben die avond niet in de Max Roosstraat geweest", zei de man daarover. "Ik heb die USB-stick niet die avond gekregen van Najim Laachraoui of Ibrahim El Bakraoui, die lag midden april plots in mijn brievenbus, in een enveloppe met daarop "Voor mama Bims" (Bims was een bijnaam van Ibrahim El Bakraoui). Ik weet niet wie hem in mijn bus heeft gestoken."

Ook Mohamed Abrini en Hervé Bayingana Muhirwa konden het mysterie niet oplossen, zij hadden de USB-stick ook niet aan El Haddad Asufi bezorgd en wisten ook niet wie dat dan wel zou gedaan hebben.

14.36 Kruisverhoor spitst zich toe op dagen in aanloop van aanslagen

Toen Salah Abdeslam na de aanslagen van Parijs werd gevraagd om zijn trouw in België te bewijzen en bereid was om alleen een 'operatie' uit te voeren, heeft hij dat 'categoriek' geweigerd. Zo zei de beschuldigde dinsdag tijdens het kruisverhoor op het proces van de aanslagen. Voorzitter van het hof Laurence Massart ondervroeg de beschuldigden over de dagen voorafgaand aan de aanslagen van 22 maart 2016.

Verder zeiden de beschuldigden dat er voor de schietpartij in Vorst op 15 maart 2016, toen de plannen om een aanslag te plegen in een stroomversnelling kwamen, nooit gesproken was over een aanslag in Brussels Airport. Mohamed Abrini herhaalde dat het Europees kampioenschap voetbal in Parijs het werkelijke doelwit was.

Daarnaast bracht het verhoor weinig duidelijkheid over de productie van het explosief TATP in de weken en maanden voordien. Volgens de beschuldigden ontfermden vooral Najim Laachraoui en Ibrahim El Bakraoui zich hierover. Naar eigen zeggen hield Abrini zich hierbuiten en hield zich met andere zaken bezig zoals het huishouden of PlayStation spelen.

14 uur: Publicatie foto's El Bakraoui doen Smail Farisi en El Haddad Asufi niet in paniek slaan

Op 16 maart 2016, een dag na de schietpartij in de Driesstraat in Vorst, publiceerde de krant La Dernière Heure foto's van de broers El Bakraoui en bracht hen rechtstreeks in verband met het onderzoek naar de aanslagen in Parijs en de schietpartij. Zowel Smail Farisi als Ali El Haddad Asufi zagen die foto's in de krant maar stapten niet naar de politie. Volgens El Haddad Asufi hechtte hij weinig geloof aan de berichtgeving, terwijl Farisi zich naar eigen zeggen in de luren liet leggen door Khalid El Bakraoui.

"Toen ik die foto's in de krant zag, ben ik meteen naar de Kazernestraat getrokken om uitleg aan Khalid El Bakraoui te vragen", zei Smail Farisi. "Khalid zei me dat hij en zijn broer daar helemaal niets mee te maken hadden, dat de pers hen dit in de schoenen schoof vanwege hun gerechtelijk verleden. Hij zei me ook dat ik me geen zorgen hoefde te maken, dat ze de woensdag van de week nadien op reis zouden vertrekken."

"Ik weet dat het gek klinkt, maar ik heb hem geloofd", ging Farisi verder. "Ik heb er enorm veel spijt over, maar ik heb niets met terrorisme te maken, ik heb nooit iemand willen doden."

Ali El Haddad Asufi had dan weer zijn twijfels bij de berichtgeving in La Dernière Heure. "Ik geloof echt niet alles wat in de krant verschijnt", verklaarde de man. "De broers El Bakraoui waren eerder al in de pers verschenen, ik besteedde er verder geen aandacht aan. Toen enkele dagen later Salah Abdeslam werd opgepakt, dacht ik 'zie je wel, de pers heeft zich weer eens vergist'."

13.42 uur: Opnieuw ontkent Bayingana Muhirwa de Amine uit het dossier te zijn

Opnieuw heeft beschuldigde Hervé Bayingana Muhirwa ontkend de 'Amine' uit het dossier te zijn. Dat deed hij dinsdag tijdens het kruisverhoor op het proces van de aanslagen van 22 maart 2016. Voorzitster Laurence Massart vroeg het Bayingana Muhirwa en medebeschuldigde Bilal El Makhoukhi nog eens wie dan Amine is, waarop negatief antwoord van beide partijen volgde.

"Mijn naam is Hervé, ik weet niet hoe ze erbij komen dat ik Amine zou zijn", aldus Bayingana Muhirwa. "Hoe kan het dan dat ze het hebben over 'de zwarte' of 'de zwarte meneer' als ze het hebben over Amine?", vroeg Massart, waarop het antwoord haar schuldig bleef.

Op audioboodschappen van Najim Laachraoui aan Oussama Atar is sprake van twee 'broers' die de cel hoopte te rekruteren. Een van de twee, geïntroduceerd door Abu Imrane, de strijdnaam van Bilal El Makhoukhi, wordt Amine genoemd. Onderzoekers linken het pseudoniem aan Bayingana Muhirwa.

Bovendien werden de zoektermen 'Amine' en 'Al Amine' aangetroffen op de laptop van Bayingana Muhirwa. Eerder verklaarde de beschuldigde dat hij wou weten wat 'Amine' betekent, omdat het vaak op het einde van islamitische gebeden voorkomt. Islamexpert Mohamed Fahmi bevestigde dit toen ook maar zei dat de uitspraak van de term dan wel wat verschilt als die van de voornaam. Ook nu herhaalde Bayingana Muhirwa dat het ging om onschuldig opzoekwerk.

Daarnaast bevestigde Bayingana Muhirwa nog eens dat El Makhoukhi als tussenpersoon diende tussen hem en Najim Laachraoui. Op 15 maart, de dag van de schietpartij in Vorst, belde El Makhoukhi Bayingana Muhirwa op en enkele minuten later ontmoetten ze elkaar. Ook Laachraoui was hierbij en vroeg Bayingana Muhirwa of hij hen te hulp kan schieten.

Op de vraag of hij toen al wist van de schietpartij, antwoordde die laatste dat het wel waarschijnlijk was dat hij op de hoogte was. Toch had hij de link niet gelegd tussen het incident en het verzoek van Laachraoui. "Het was gewoon een dienst", klinkt het.

Beschuldigden Mohamed Abrini en Osama Krayem kregen onderdak in het appartement van Bayingana Muhirwa in de Tivolistraat in de dagen voor en na de aanslagen van 22 maart.

12.32 uur: Papier dat Abdeslam bij arrestatie liet vallen was "zakdoek"

Het stuk papier dat beschuldigde Salah Abdeslam liet vallen bij zijn arrestatie in Molenbeek, en dat nooit kon teruggevonden worden, was niet meer dan een zakdoek. Dat zei Abdeslam dinsdag bij zijn ondervraging.

Toen Abdeslam op 18 maart 2016 opgepakt werd, viel er een stuk papier uit zijn broekspijp. Dat was te zien op televisiebeelden. Op het moment zelf werd het papiertje niet opgemerkt. Het werd daarom nooit teruggevonden.

Tijdens de voorstelling van het onderzoek had onderzoeksrechter Berta Bernardo Mendez geopperd dat het papiertje mogelijk een envelop was, die moest dienen voor zijn afscheidsbrief. Abdeslam had zich zorgen gemaakt over die brief, bleek uit gesprekken die hij in de gevangenis gevoerd had met Mohamed Bakkali, de logistieke hulp voor de aanslagen in Parijs, en die door Staatsveiligheid onderschept werden.

Abdeslam vertelde aan Bakkali dat hij in de brief geschreven had dat hij trouw had gezworen aan de Islamitische Staat (IS) en dat hij "zwaar oorlog" zou voeren. Hij vroeg Bakkali of ze hem iets konden maken, omdat zijn naam er niet bij stond. Later in het gesprek zei hij dat hij bij zijn arrestatie de envelop was kwijtgeraakt van de brief, die achterbleef in Vorst.

Het "fameuze papiertje" was niet meer dan "een zakdoek", zei Abdeslam dinsdag. "Ik had niets te verbergen." Hij ontkende dat hij bang was dat een compromitterend document in handen van de politie zou vallen. Hij werd al gezocht door de politie in heel België voor de aanslagen in Parijs, een papiertje zou weinig verschil maken, klonk het.

12.28 uur: Verhoor brengt weinig duidelijkheid over aankoop ingrediënten voor TATP

Op het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 zijn de beschuldigden dinsdagvoormiddag verhoord over de productie van het explosief TATP in de weken en maanden voordien. Veel heeft dat verhoor niet duidelijk gemaakt, die productie was volgens de beschuldigden vooral in handen van Najim Laachraoui en de broers El Bakraoui, die alledrie zijn omgekomen bij de aanslagen.

"Ik weet dat Ibrahim El Bakraoui de chemische producten ging aankopen om de TATP te maken, maar waar hij dat deed, dat weet ik niet", zei Mohamed Abrini. "Dat ik in een verhoor in 2016 verklaard heb dat ik dat wel wist, dat zegt me niets. Het zou niet de eerste keer zijn dat de politie een verklaring heeft verzonnen."

Uit het onderzoek zou gebleken zijn dat de chemische producten in de loop van de maand februari werden aangekocht, maar volgens assisenvoorzitster Laurence Massart zijn er aanwijzingen dat Ibrahim El Bakraoui al in november en in december 2015 langsging bij een drogisterij in Schaarbeek, en in de Aumale-wijk in Anderlecht, waar hij later zijn aankopen zou doen. De voorzitster vroeg zich ook af waar de aankopen werden opgeslagen, aangezien er voor de productie van de explosieven die bij de aanslagen waren gebruikt, toch zo'n 1.000 liter aan ingrediënten nodig was.

"Over november en december weet ik niets, en van een of andere opslagplaats ook niet", verklaarde Mohamed Abrini. "Ik heb Ibrahim El Bakraoui vaak zien aankomen met bidons van vijf liter, maar nooit in grote hoeveelheden. Misschien sloeg hij die op in een garagebox, maar dat weet ik niet. Zodra er een twintigtal bidons leeg waren, bracht El Bakraoui ze weg, maar ik weet niet waarheen."

Aan de productie van de TATP had Abrini zelf niet meegewerkt, klonk het: "Ik heb alleen zestien bokalen met bonen leeggegoten in het toilet, verder niets. Najim Laachraoui en Ibrahim El Bakraoui maakte de TATP in de keuken. Het was een kleine keuken, dus er was maar plaats voor twee personen. Eenmaal het product klaar was, goten ze het in plastic bakken die in de slaapkamer werden geplaatst. Ik zou ook niet kunnen zeggen of ze op een bepaald moment de productie hebben opgedreven."

Op 14 maart 2016 liep het wel mis, toen er brand ontstond in de keuken. "Laachraoui en El Bakraoui waren toen in de keuken, ik niet", zei Abrini. "Krayem was toen ook in de keuken, maar ik weet niet of hij ook hielp bij het maken van de TATP. Krayem en El Bakraoui raakten daarbij verbrand, en El Bakraoui is die avond zalf en verband gaan kopen."

11.31 uur: Beschuldigden ontkennen dat er voor schietpartij Vorst sprake was van Zaventem als doelwit

Er is voor de schietpartij in Vorst op 15 maart 2016, toen de plannen om een aanslag te plegen in een stroomversnelling kwamen, nooit gesproken over een aanslag in Brussels Airport. Dat verklaarden verschillende beschuldigden dinsdag op het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016. Beschuldigde Mohamed Abrini herhaalde dat het Europees kampioenschap voetbal in Parijs het werkelijke doelwit was.

Voorzitter Laurence Massart vroeg Mohamed Abrini of er in de groep soms gepraat werd over mogelijke doelwitten. "Nooit," antwoordde Abrini. Hij wist alleen dat het plan was om het EK in Parijs te viseren. Massart merkte vervolgens op dat er in een audioboodschap die aangetroffen werd op een laptop gesproken werd over een kidnapping, wellicht in België, want het was de bedoeling om op die manier Mehdi Nemmouche of Mohamed Bakkali vrij te krijgen.

"Ik weet van niets," zei Abrini. "Ik hoorde alleen dat het niet de bedoeling was om in België toe te slaan. Waarom in Frankrijk wel? Najim Laachraoui legde uit dat België wel deelnam aan de internationale coalitie, maar minder belangrijk was dan Frankrijk, de Verenigde Staten of Engeland. Vele van de groep komen ook uit België, met familie hier. Het was dus niet meer dan een uitvalsbasis."

De voorzitster confronteerde Abrini ook met een memo die gevonden werd en waarin sprake was van een aanslag op de Eurostar-trein. "Ik hoor er ook maar hier van", aldus Abrini.

Later vroeg de voorzitster of er voor de schietpartij in de Driesstraat in Vorst, toen de terreurcel zich opmaakte om snel toe te slaan, plannen bestonden om Zaventem te viseren. Zowel Abrini, Sofien Ayari als Salah Abdeslam ontkenden. Abdeslam voegde er nog aan toe dat hij niks meer te verliezen heeft, al tot levenslang veroordeeld is, en zich enkel verdedigt "uit principe". Hij herhaalde dat hij niks met de aanslagen van 22 maart 2016 te maken heeft.

Ook beschuldigde Bilal El Makhoukhi ontkende nog dat hij wist van plannen om in Zaventem toe te slaan. "Ik hoorde van Ibrahim El Bakraoui dat het de bedoeling was dat hij en zijn broer altijd zouden overblijven. Het was de bedoeling om nog aanslagen in Europa te plegen. Niet in België, maar in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk."

El Makhoukhi zei nog dat hij vermoedde dat Najim Laachraoui hoger in rang was dan de broers El Bakraoui, omdat hij het was die de contacten onderhield met Syrië. "De El Bakraoui's hadden de kennis van België, ze konden voor wapens, auto's en appartementen zorgen. Daarom stonden ze heel dichtbij Laachraoui."

10.36 uur: Salah Abdeslam: 'Ik heb geweigerd 'operatie' uit te voeren'

Enkele weken na zijn terugkeer in Brussel, na de aanslagen in Parijs, is aan Salah Abdeslam gevraagd zijn trouw te bewijzen. Daarbij werd hem gevraagd of hij bereid was om alleen, op zijn eentje, een 'operatie' uit te voeren, maar hij weigerde dat. Dat heeft Abdeslam dinsdagvoormiddag verklaard voor het assisenhof. "Toen is er gezegd dat ze een manier gingen zoeken om me naar Syrië te brengen, 'omdat ik hier niets te zoeken had'," klonk het.

De verklaring kwam er toen assisenvoorzitster Laurence Massart Salah Abdeslam ondervroeg over een document dat opgemaakt was onder de naam van Abou Abderrahmane, de strijdersnaam van Salah Abdeslam. Daarin staat te lezen dat hij naar het gebied van Islamitische staat wil verhuizen, maar dat hij daarop terugkomt en in Europa wil 'werken', maar dat hij wel beter materiaal wil.

"Dat zijn slechts woorden, echt overgaan tot de daad, is nog iets anders", zei Abdeslam daarover. "Eigenlijk had dat te maken met de aanslagen in Parijs. Bij mijn terugkeer na die aanslagen, werd me gevraagd mijn trouw te bewijzen, omdat ze niet geloofden dat mijn explosievenriem in Parijs niet goed had gewerkt. Wie me dat vroeg? Namen ga ik niet geven, maar het gaat om mensen die niet meer onder ons zijn."

Volgens Abdeslam vonden die mensen het te gevaarlijk om hem naar Syrië te laten vertrekken, aangezien hij gezocht werd. "Ze hebben me dan gevraagd of ik bereid zou zijn alleen een 'operatie' uit te voeren", ging hij verder. "Ik zou dan bijvoorbeeld een kalasjnikov krijgen en alleen een aanslag moeten plegen. Ik heb dat geweigerd. Toen is er gezegd dat ze een manier gingen zoeken om me naar Syrië te brengen, 'aangezien ik hier niets meer te zoeken had'."

9.58 uur: Dader verijdelde aanslag Thalys-trein toch niet per videoconferentie gehoord

In een tussenarrest heeft het hof van assisen beslist dat Ayoub El-Khazzani, die in Frankrijk in de cel zit vanwege de verijdelde aanslag op een Thalys-trein in augustus 2015, aanwezig moet zijn op de zitting als hij gehoord zou worden. Dat zei voorzitster Laurence Massart dinsdag.

Het federaal parket had twee weken geleden gevraagd om vier terreurveroordeelden die in Frankrijk in de cel zitten via videoconferentie te laten getuigen. Het gaat om twee veroordeelden in de zaak van de aanslagen in Parijs, Muhammad Usman en Adel Haddadi, en twee in die van de verijdelde aanslag op de Thalys-trein, Ayoub El Khazzani en Bilal Chatra. De Franse autoriteiten hadden aangegeven dat een overbrenging duur zou zijn en mogelijk veiligheidsproblemen zou veroorzaken. Uiteindelijk gaf alleen El Khazzani aan dat hij instemde om via videoconferentie te getuigen.

Afgelopen donderdag zag het parket al af van de getuigenis van de drie veroordeelden die niet instemden met een videoconferentie. Na een debat donderdag, waarbij verschillende advocaten van de verdediging aandrongen om eventuele getuigen toch in levenden lijve te laten getuigen, nam het hof de zaak in beraadslaging.

Dindagmorgen sprak de voorzitster in een tussenarrest uit dat El Khazzani toch aanwezig moet zijn op de zitting, als het parket hem wil horen. Het is dus nog onduidelijk of El Khazzani zal komen getuigen, maar het is wel zeker dat het niet per videoconferentie zal zijn.

5 uur: Kruisverhoor beschuldigden gaat vandaag voort

De verhoren begonnen vorige week woensdag met het deel over de persoonlijkheid van de beschuldigden. Donderdag begon dan het kruisverhoor over de feiten, te beginnen met de feiten op 22 maart 2016 en de huur van de verschillende safehouses.

Veel nieuwe informatie kwam donderdag niet bovendrijven na de eerste dag kruisverhoren. De beschuldigden moesten het antwoord op vragen ook vaak schuldig blijven.

De zitting start vandaag eerst met het tussenarrest van het hof over de vraag van het parket om terreurveroordeelde Ayoub El Khazzani, die levenslang kreeg voor de verijdelde aanslag in een Thalys-trein, per videoconferentie te verhoren.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni