La Boum dreigt dure aprilgrap te worden: ‘Organisatie moet betalen’

© BRUZZ
| De mensen achter La Boum in het Ter Kamerenbos.

Volgens Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek, moeten de organisatoren van ‘La Boum’ verantwoordelijk gehouden worden voor de onrusten van donderdagavond in het Ter Kamerenbos. Minstens op burgerrechtelijk vlak, zodat de schade aan het park en de gewonden op hen verhaald kan worden. “Juridisch ligt dat niet zo voor de hand”, schat Christopher Borucki, van het Instituut voor het Verbintenissenrecht aan de KU Leuven, in.

Het Brussels Parket voert een onderzoek naar de anonieme organisatoren van nepfestival ‘La Boum’ en probeert hun identiteit te achterhalen. Vrijdagavond was dat nog steeds niet gelukt. Maar kunnen zij ook aansprakelijk gesteld worden voor de consternatie die zo’n 2.000 uitbundige jongeren veroorzaakten in het Ter Kamerenbos? Philippe Close (PS) gaf aan er alles aan te zullen doen. Burgemeester Vincent De Wolf van Etterbeek meent dat het wel mogelijk is.

“De politie heeft iedereen een uur gegeven om naar huis te gaan. De aanwezigen wisten dus dat ze door in het park te blijven een inbreuk op de wet maakten. Het was geen goedgekeurd evenement”, aldus De Wolf. “Ik begrijp dat jongeren zich willen amuseren, maar dit kan niet toegelaten worden. Dat is respectloos naar het zorgpersoneel. De verantwoordelijk voor ‘la Boum’ ligt bij de organisatoren. Zij moeten gestraft worden op burgerlijk vlak, zodat ze ook de rekening voor de schade gepresenteerd worden.”

Of het ook effectief tot een vervolging komt, valt nog af te wachten. En als de organisatoren zich voor een burgerrechter moeten verantwoorden, is het ook nog koffiedik kijken of zij überhaupt een veroordeling riskeren. Er moet beoordeeld worden of de algemene zorgvuldigheidsnorm is gerespecteerd, aldus Christopher Borucki. Dat principe van het burgerlijk wetboek verplicht elke burger om bij een handeling ervoor te zorgen dat anderen er geen schade aan overhouden.

“Men moet handelen als een goede huisvader. Als een normaal, voorzichtig persoon”, legt Borucki uit. “En dus moet beoordeeld worden of de organisatie had kunnen inschatten dat de openbare orde in het Ter Kamerenbos in gevaar was door ‘la Boum’. Aangezien de organisatoren op voorhand hadden aangegeven dat het om een 1 aprilgrap en dus een nepfestival ging, is het nog maar de vraag of zij burgerrechtelijk aansprakelijk zijn. Konden zij op voorhand inschatten dat het danig uit de hand zou lopen?”

Dat de organisatoren uiteindelijk in aanloop naar ‘la Boum’ opriepen om niet naar het Ter Kamerenbos af te zakken, spreekt volgens Borucki in hun voordeel. “Op die manier heeft men de nadelige gevolgen toch proberen te vermijden. Dus hun aansprakelijkheid ligt niet zo voor de hand”, aldus Borucki. “Al kan je je wel de vraag stellen of het in deze tijden verstandig was de initiële oproep op Facebook te lanceren wanneer de spanningen (door corona, red.) zo hoog oplopen. De mensen zitten op hun tandvlees.”

Vooral jongeren riskeren straf

Wat de aanwezigen betreft, is hun aansprakelijkheid voor Borucki makkelijker aantoonbaar. “Eens je daar bent en de politie vraagt je om het park te verlaten in het kader van de openbare veiligheid, moet je dat order ook opvolgen”, aldus de jurist. Dat is ook wat een goede huisvader zou doen. “Als hun aanwezigheid nog geen probleem was, dan is het negeren van dat bevel zeker wel. Al helemaal voor wie meeging in het geweld.”

Er zullen volgens Borucki zeker personen burgerlijk aansprakelijk worden gesteld. Mogelijk zelfs de ouders van de aanwezige minderjarigen. “Of de schade aan het park en de agenten dan ook effectief verhaald zal worden, moet nog blijken.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?