Organisator nepfestival La Boum: 'Dit is geen festival, maar een burgerbeweging’

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 31 maart 2020

Een nepfestival dat op 1 en 2 april in het Ter Kamerenbos zou worden gehouden, barst met 69.000 geïnteresseerden op Facebook uit zijn virtuele voegen. Het parket is intussen een onderzoek gestart naar het fictieve evenement en de politie zal massaal aanwezig zijn. Maar gaat het nu om een aprilgrap of zit er meer achter? BRUZZ kon spreken met de organisatoren, die 'La Boum' als een surrealistische Magritte-grap omschrijven. “We willen het woord teruggeven aan het volk.”

Bijna 69.000 geïnteresseerden heeft het Facebookevenement van het festival La Boum inmiddels aangetrokken. Hoewel het duidelijk om een aprilvis gaat, bestaat de kans dat toch heel wat mensen op 1 april zullen afzakken naar het Ter Kamerenbos. De politie liet al weten ter plekke te zullen zijn, en ook burgemeester Philippe Close (PS) zou het Brussels parket vragen om actie te ondernemen. Het parket is intussen een onderzoek gestart om de organisatoren te identificeren en zegt er meteen bij dat iedere aanwezige vervolgd kan worden.

De organisatoren van La Boum creëerden naar eigen zeggen echter geen festival, maar wel een surrealistische beweging. “Wij zijn een klein collectief van vijf artiesten en vrijdenkers. Een aantal van ons werkt in de culturele sector, in de muzieksector of in de evenementensector. Maar bovenal zijn wij een groep oude vrienden die de duistere sfeer vandaag wilden vergeten,” vertellen de organisatoren, die liever anoniem willen blijven.

De mensen achter La Boum in het Ter Kamerenbos
© BRUZZ
| De mensen achter La Boum in het Ter Kamerenbos.

“Bij aanvang van de crisis lanceerden we een aantal pacifistische bewegingen met enkele meer globale overpeinzingen,” aldus het collectief. “Maar er was geen toekomstperspectief. Dus kwamen we recent bij elkaar met het doel een burgerbeweging te starten. Een burgerbeweging die niet gewelddadig is, maar wel participatief, en gebaseerd is op een mop. Het is een aprilgrap geworden die vervuld is van Belgisch surrealisme.”

“We hebben geen festival gecreëerd, maar een beweging. Dit evenement is een Magritte geworden, een metafoor als ‘Ceci n’est pas une pipe’. Dit surrealisme is essentieel voor mensen om aan deze chaotische tijden te kunnen ontsnappen. Wij zijn noch anti-masker, noch anti-media, wij hebben geen politieke pretenties, wij hebben geen precieze positionering: wij zijn slechts een collectief dat een stem geeft aan degenen naar wie het minst geluisterd wordt. Wij zijn het volk en wij zijn één.”

Het parket waarschuwt dat de politie zal aanwezig zijn in het Ter Kamerenbos op 1 april.

Experts in digitaal geluk

Hoewel het nepfestival op Facebook uit zijn voegen barst, wordt het voorlopig niet offline gehaald. “Onder de geïnteresseerden bevonden zich ook politieagenten en mensen uit de politiek,” vertelt het collectief dat zowel uit Brussel als Wallonië afkomstig is, en ‘samen 163 jaar oud’ is. “De datum van het evenement nadert, de mop is bijna afgelopen. Maar we willen dat de herinnering ook nadien intact blijft. De inhoud van het evenement werd wel verwijderd omdat we ruimte willen maken voor een nieuwe visie.”

Toen burgemeester Close maandagavond aankondigde actie te zullen ondernemen, was er even sprake van angst bij het collectief. “We zijn even bang geweest, maar ik denk dat de politie haar werk op een goede manier zal doen omdat ze weet dat het geen goed idee is om een burgerbeweging uit elkaar te drijven. De politie zal professioneel en diplomatisch te werk gaan. Bovendien lachen de meeste mensen ermee omdat we nood hebben aan zelfspot. Wij zijn geen experts in cybercriminaliteit, maar experts in digitaal geluk.”

“Op dit moment hebben we de touwtjes niet meer in handen. La Boum trekt meer ‘likes’ aan dan Dour of Tomorrowland, en dit weerspiegelt de wens van het volk: ‘het volk moet opnieuw leven’."

Ook na dit nepfestival wil het collectief ideeën blijven lanceren. “We hebben een verhaal gecreëerd dat de verbeelding zal overstijgen. We zullen jullie zeer binnenkort verrassen. Het plan is goed doordacht en zal waarschijnlijk veel lawaai maken. Maar vergeet niet, ceci n'est pas une Boum."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?