1855 Justitiepaleis 9
© Bart Dewaele | 1855 Justitiepaleis 9

Lichtere straf voor influencer die tientallen mensen had opgelicht

┬ę Belga
27/11/2023
Updated: 27/11/2023 11.23u

Soraya S., de Instagram-influencer die tientallen personen had opgelicht, is maandag door de Brusselse correctionele rechtbank op verzet veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden met probatie-uitstel. Dat is een mildere straf dan de rechtbank eerst had uitgesproken. In november 2022 was de vrouw immers bij verstek veroordeeld tot drie jaar cel.

Soraya S. werd vervolgd omdat ze via sociale media, onder meer via de app Instagram, allerlei producten te koop had aangeboden en het geld zou geïncasseerd hebben zonder ooit iets te leveren. De vrouw zou ook slachtoffers gemaakt hebben door spullen op tweedehandssites te kopen zonder daarvoor te betalen. Ze zou dan gedaan hebben alsof ze het geld via een bankapp overschreef, toonde de zogenaamde overschrijving op het scherm van haar smartphone en vertrok met de noorderzon en haar buit. Soraya S. was niet aanwezig bij de eerste behandeling van haar dossier maar verscheen wel bij de voorlezing van het vonnis in november, en tekende meteen verzet aan tegen haar veroordeling.

'Geen slechte bedoelingen'

"Ze is nooit aan dit verhaal begonnen met de bedoeling iemand op te lichten", zei haar advocaat. "Ze was van plan alle beloofde producten te leveren en heeft aan een aantal mensen ook geleverd, maar er was haar een voorraad producten beloofd, en die is nooit geleverd geweest. Ze had ook een website gemaakt voor haar bestellingen, maar het geld dat via die website binnenkwam, stond op een rekening waar ze niet aan kon."

"Het was beter geweest als ze gewoon op een bepaald moment had besloten om volledig te stoppen met haar activiteiten en daar eerlijk over te zijn, maar ze wilde de problemen zelf nog oplossen, en heeft dat op een totaal foute manier gedaan", ging haar advocaat verder. "Zo heeft ze bestellingen voor de ene klant betaald met geld van de andere klant. Maar ze heeft zich nooit verborgen en steeds alles onder haar eigen naam gedaan. Met de steun van haar ouders zal ze ook alle slachtoffers vergoeden."

"Ik had echt niet de bedoeling iemand te bedriegen, ik heb altijd de bedoeling gehad alles te leveren wat besteld was", zei de vrouw zelf. "Maar ik heb inderdaad goederen verkocht die ik eigenlijk niet had, omdat ze niet geleverd werden. Ik heb zelf ook goederen aan volle prijs gekocht, en aan halve prijs doorverkocht omdat ik dat beloofd had."

Gevangenisstraf

De verdediging pleitte voor een gevangenisstraf van twaalf maanden met probatie-uitstel. Het openbaar ministerie vroeg om dezelfde straf op te leggen die bij verstek was uitgesproken. De rechtbank legde uiteindelijk een gevangenisstraf van 18 maanden met probatie-uitstel op. Als voorwaarde voor dat uitstel moet de vrouw zich laten begeleiden, moet ze werk zoeken, en moet ze alles in het werk stellen om de slachtoffers te vergoeden.

Intussen wachten Soraya S. nog meer gerechtelijke procedures. De kamer van inbeschuldigingstelling heeft haar immers naar het hof van assisen doorverwezen voor moord op haar twee maanden oude baby. Dat proces zou in september 2024 plaatsvinden. In december 2023 moet ze in Parijs dan weer terechtstaan omdat ze zou geprobeerd hebben de Franse zakenvrouw Magali Berdah, die een agentschap voor influencers leidt, af te persen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie