Meer blauw op straat in Lemonnier: 'Dit wordt prioritaire wijk'

Updated: 13-03-2019 - 17:32

Meer agenten op straat en meer samenwerking tussen de verschillende diensten die waken over de veiligheid in de wijk rond Lemonnier. Dat zijn de belangrijkste maatregelen die Brussels burgemeester Philippe Close (PS) heeft aangekondigd op een persconferentie, naar aanleiding van een steekpartij in het premetrostation.

De wijk rond het premetrostation Lemonnier staat opnieuw volop in de schijnwerpers nadat dinsdagochtend enkele tramchauffeurs spontaan het werk neerlegden om de onveiligheid in het station aan te klagen. Vrijdag vond er nog een steekpartij plaats, maar cijfers tonen ook aan dat er de laatste maanden in de buurt meer feiten gepleegd worden.

"Deze wijk wordt een prioriteit voor onze diensten," aldus Close."We gaan de samenwerking tussen de verschillende diensten, zoals de politie, het parket en de MIVB, versterken." Daarnaast wil de burgemeester meer blauw op straat. "We hebben sinds januari al 13 politieacties in de wijk gehouden, maar ik wil dat cijfer verdubbelen."

De MIVB kondigde dinsdag al aan dat ook zij maatregelen nemen. Zo zullen de chauffeurs voortaan niet meer van shift wisselen in Lemonnier, maar wel in het Zuidstation. Ook wordt de wifi tijdelijk uitgezet, zodat jongeren en bendeleden minder blijven hangen.

Het actieplan is meteen van kracht. Het is nog niet duidelijk hoelang de politie extra ingezet wordt in de wijk. "We evalueren de situatie elke week en naargelang de omstandigheden zullen we het plan aanpassen of verlengen," aldus Ilse Van de Keere van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?