9 maart 2022: speurders uit België en Nederland brengen op een persconferentie in Brussel de resultaten van het SKY-ECC-onderzoek naar buiten

| (Archief) 9 maart 2022: speurders uit België en Nederland brengen op een persconferentie in Brussel de resultaten van het jarenlange SKY-ECC-onderzoek naar buiten.

Megaproces: advocaat, zogenaamde stroman en 'kok' betwisten betrokkenheid

© Belga
20/12/2023

Op het grote Encrochat/SKY-drugsproces voor de Brusselse correctionele rechtbank zijn woensdag opnieuw een reeks verdachten verhoord. Het ging onder meer om een advocaat, een man die als stroman zou zijn opgetreden, en een Colombiaan die als "kok" in de cocaïnelabo's zou gewerkt hebben. Alledrie ontkenden ze iets te maken te hebben met welke criminele activiteit dan ook.

Advocaat Sofian B. had hoofdverdachte Eridan M.G. opgezocht in de gevangenis van Namen, kort na diens arrestatie in december 2021, en zou hem daar hebben proberen afpersen. Het federaal parket vermoedt dat B. door leden van het Antwerpse drugsmilieu werd ingeschakeld om M.G. onder druk te zetten zodat die een som van 500.000 euro zou betalen, om de drugs en gelden te vergoeden die in beslag waren genomen.

Advocaat Sofian B. ontkende dat. "Ik ging daar niet naartoe als strafpleiter, maar als zakenadvocaat", klonk het. "Iemand die zich voorstelde als zijn neef had me gevraagd hem te bezoeken en mijn diensten aan te bieden om eventueel in beslag genomen goederen te recupereren. In andere dossiers had ik dat al eerder gedaan, of was ik tijdelijk als bestuurder opgetreden voor vennootschappen wanneer de zaakvoerder een tijd in de gevangenis zat. Maar meneer M.G. zei me dat hij mijn diensten niet nodig had. Ons gesprek was dan ook heel kort."

B. is niet meer als advocaat aan de slag, maar werkt sinds enige tijd als 'compliance officer' in de banksector. Een tweede verdachte, Anwar B., werkte dan weer in een zakencentrum dat diensten leverde aan verschillende bedrijven. Daar leerde hij in november 2019 Eridan M.G. kennen, die zich aan hem voorstelde als 'meneer Mario'.

"Nooit gedacht dat het om drughandel ging"

"Hij wou een paar voertuigen laten verzekeren, en later vroeg hij mijn hulp om voor hem een pand te zoeken voor een van zijn bedrijven", verklaarde Anwar B. "Hij zocht iets met burelen en een opslagplaats. Ik heb hem geholpen om dat pand te vinden en om de nodige documenten bijeen te krijgen zodat hij dat kon huren. Later heb ik hem nog verschillende andere diensten geleverd, onder andere in contact gebracht met andere personen. Ik kreeg na een tijdje wel het gevoel dat er iets niet koosjer was, maar had nooit gedacht dat het om drughandel ging."

Uit het onderzoek bleek dat Anwar B. contacten had met een politieman van de zone Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst), aan wie hij informatie gevraagd zou hebben. Het federaal parket vermoedt dat dat gebeurde in het kader van de drughandel, maar volgens Anwar B. klopt dat niet: "Ik had een jonge klant die een peperduur voertuig wou laten verzekeren en mij bedreigde omdat ik dat weigerde. Ik heb toen enkel aan die agent gevraagd of die jongeman gekend was als een gevaarlijk iemand, om te weten of het de moeite was om klacht in te dienen."

Ontvoering en mishandeling

Anwar B. zou ook betrokken geweest zijn bij de ontvoering en mishandeling van Abdelhak H., de chauffeur van een drugtransport die zijn lading zou gestolen hebben. In B.'s smartphone werden immers foto's aangetroffen van een mishandelde H. "Maar die had hij me zelf doorgestuurd", reageerde B. "Ik zocht hem al een paar dagen omdat hij dringend een verzekering moest betalen, en kreeg hem niet te pakken. Toen stuurde hij me die foto's met de boodschap dat hem iets was overkomen, dat hij aangepakt was door mensen aan wie hij geld moest."

Ook de Albanees Maringlen C. zou bij die ontvoering en mishandeling betrokken geweest zijn "Ik was daar enkel getuige van", verklaarde de man. "Ik zat toen in Rotterdam en kreeg het bericht dat Abdelhak H. daarheen kwam om een lading cocaïne op te halen. Ik wist wel dat er een probleem was geweest met een eerdere lading. Toen we bij een andere Albanees gingen om de drugs op te halen, werd H. meteen in elkaar geslagen, en bekende hij dat hij die eerdere lading gestolen had."

Maringlen C. gaf ook toe dat hij een tijdlang bij Eridan M.G. gewoond had, en drugs had gegeven aan chauffeurs van drugtransporten, en betalingen had uitgevoerd. "Maar met de uithaling van grote hoeveelheden cocaïne uit de haven van Duinkerke heb ik niets te maken. Dat mijn DNA en vingerafdrukken zijn aangetroffen in een pand waar een drugslabo gevonden is? Ik ben daar ooit een keer geweest om zelf drugs te gebruiken, dat is alles."

80 kilo cocaïne gewassen

Een andere Albanees erkende dan weer dat hij in een drugslabo had gewerkt en er 80 kilogram cocaïne had 'gewassen', terwijl een jongeman uit Andenne bekende dat hij zes drugstransporten had uitgevoerd. De laatste verdachte die woensdag verhoord werd, was een Colombiaanse vijftiger, die volgens het federaal parket vanuit Spanje naar België was gekomen om te helpen bij de opbouw van cocaïnelabo's. "Ik ben een eenvoudige arbeider die enkel is komen helpen met een verhuizing", beweerde de man.

"Ik heb wat bidons met chemische producten in een bestelwagen geladen, maar ik weet niet waar die bestelwagen heen is gegaan en van cocaïne heb ik niets gemerkt." Dat twee andere Colombiaanse verdachten hem omschreven als een "ronselaar", deed de vijftiger af als leugens.

Het proces gaat verder op 10 januari.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni