Vermoedelijke dader steekpartij Schuman opgepakt, geen sprake van terroristisch motief

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 31 januari 2023
Updated: 31-01-2023 - 10:10

Iets voor 18 uur vond er in metrostation Schuman een steekpartij plaats. Daarbij vielen drie gewonden, een persoon raakte ernstig gewond, bij twee andere personen gaat het om lichte verwondingen. De politie kon de dader meteen arresteren. De man in kwestie zou gekend zijn bij de politie, maar niet bij de Staatsveiligheid of OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Het zou alleszins niet om een terreurdaad gaan. Volgens omstaanders kampte de man met psychologische problemen.

Het incident begon volgens verschillende bronnen in een metrostel, maar verplaatste zich uiteindelijk naar de ingang van halte Schuman. De politie en twee ziekenwagens waren snel ter plaatse om de gewonden te verzorgen en de vermoedelijke dader op te pakken.

Volgens het parket vond de steekpartij omstreeks 17.45 uur plaats, in een metrostel dat het metrostation Schuman binnenreed. "Drie personen raakten gewond, van wie er één in levensgevaar naar het ziekenhuis werd gebracht", zegt parketwoordvoerder Martin François. "De twee andere slachtoffers liepen lichtere verwondingen op maar werden ook naar het ziekenhuis gebracht. De federale spoorwegpolitie en de Brusselse lokale politie kwamen ter plaatse en konden in het metrostation een verdachte inrekenen."

Op sociale media circuleren beelden waarop te zien is hoe de politie de verdachte onder schot houdt en vervolgens in de boeien slaat. "Het gaat om een man van 30 jaar oud", gaat de parketwoordvoerder verder. "Op dit moment lijkt er geen sprake te zijn van een terroristisch motief." Het Brusselse parket zal pas dinsdag verder communiceren over de feiten en het verdere onderzoek.

c897d956-mesaanvaldieternijs.png
© DVLKO

Door het incident is het metrostation afgesloten en is het metroverkeer op de lijnen 1 en 5 onderbroken tussen Kunst-Wet en Merode. De MIVB heeft vervangbussen ingelegd,die rijden tussen Kunst-Wet en Merode (M5) of Montgomery (M1). Ook het tramverkeer op lijn 51 is onderbroken tussen Ukkel-Kalevoet en Hoogte Honderd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?