IS-militanten beraamden aanslag op drie gebouwen in Brussel

© vlaanderen.be
| Het Hendrik Consciencegebouw in de Albert II-laan.

Voor de correctionele rechtbank van Leuven stonden dinsdag vier moslimverdachten terecht voor het voorbereiden van terroristische aanslagen in ons land. De drie mannen en een vrouw worden beschouwd als actieve militanten van terreurorganisatie IS. Doelwitten waren het ministerie van Onderwijs, het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en een politiecommissariaat.

Ahmed A.S. (31), Ayham A.S. (42), Halil K. (28) en Zeliha C. (34) voerden in 2017 vanuit hun woonplaatsen Leuven, Tienen en Schaarbeek voorbereidingen uit voor het plegen van aanslagen in België. Ze waren lid van IS en werkten nauw samen met de leiding van de terreurgroep.

Het viertal plande aanvallen op het Vlaams ministerie van Onderwijs in het Hendrik Consciencegebouw, het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) en een Brussels politiecommissariaat op een nog te kiezen locatie. "Gemakkelijk toegankelijke plaatsen", noemden ze het.

In België gebleven

Ahmed en Ayham A.S. zijn broers en afkomstig uit Irak. Halil K. en Zeliha C. vormen een echtpaar met roots in Turkije. Zelf zijn de vier beklaagden niet naar Syrië of Irak getrokken om deel te nemen aan de gewapende strijd. Maar ze oefenden wel een hele reeks illegale activiteiten uit om clandestiene acties in ons land mogelijk te maken, zoals de aankoop van wapens en chemische substanties.

Na maandenlange observaties werden op 11 oktober 2017 huiszoekingen uitgevoerd, meteen gevolgd door de aanhouding van de broers. Halil K. werd in 2018 opgepakt in Nederland. De arrestatie van Zeliha C. vond onlangs plaats op de luchthaven in Zaventem. Speurders van de antiterreurcel luisterden het gezelschap intensief af tot in de auto en hun woningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?