| Johan Delmulle, procureur-generaal van Brussel, en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne na de persconferentie, waarop die laatste zijn ontslag aankondigde.

Minister van Justitie Van Quickenborne treedt af na 'grove fout' Brussels parket

JP
© BRUZZ
20/10/2023
Updated: 20/10/2023 20.13u

Federaal minister van Justitie en vicepremier Vincent Van Quickenborne treedt af. Dat laat de Open VLD'er weten in een bijzondere persconferentie op vrijdagavond.

Er is aan het licht gekomen dat Tunesië vorig jaar om de uitlevering vroeg van Abdesalem Lassoued, de man die maandag een aanslag pleegde in Brussel. Aan die vraag gaf de bevoegde magistraat geen gevolg. Van Quickenborne zegt zijn verantwoordelijkheid te nemen voor die "onaanvaardbare fout".

"Ik heb alle beschikbare gegevens opgevraagd, die ik deze week aan de pers heb toegelicht in alle transparantie," licht hij verder toe. "Deze ochtend heb ik moeten vaststellen er een uitleveringsverzoek was van 15 augustus 2022, dat op 1 september 2022 door de FOD Justitie is overgemaakt aan het parket van Brussel. Het parket heeft er geen gevolg aan heeft gegeven."

"Dit is het enige van 31 soortgelijke dossiers dat na ontvangst niet verder werd afgehandeld"

Johan Delmulle, procureur-generaal van Brussel

"Een fout met dramatische gevolgen", aldus de ontslagnemende minister. "Als minister kan en mag ik niet tussenkomen in de beslissing van een magistraat. Ook al is dit het werk van een individuele onafhankelijke magistraat, toch wil ik mijn politieke verantwoordelijkheid nemen. Ik zoek geen uitvluchten of excuses. De nieuwe informatie van het parket treft mij in het hart, omdat ik mijn best gedaan heb om justitie beter te maken."

"Jammerlijke samenloop van omstandigheden"

Johan Delmulle, procureur-generaal van Brussel, legde uit dat vorig jaar 31 soortgelijke dossiers door het parket van Brussel werden ontvangen. "Dit is het enige van die 31 dat na ontvangst niet verder werd afgehandeld", aldus Delmulle. "Ik kan niet anders dan concluderen dat de enige oorzaak een jammerlijke samenloop van omstandigheden is, waarbij het dossier te wachten werd gelegd en uit het oog werd verloren."

Van Quickenborne bood aan het slot van zijn betoog "namens justitie" nog zijn verontschuldigingen aan bij de slachtoffers en nabestaanden, en bij de Belgische en Zweedse bevolking.

Volgens de kranten van Mediahuis werd Abdesalem Lassoued in Tunesië veroordeeld tot een celstraf van 26 jaar en 8 maanden voor een moordpoging in 2005. Hij is in 2011 uit een gevangenis in Tunesië ontsnapt en het land vroeg om zijn uitlevering wegens ontsnapping, brandstichting en vernieling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, aanslag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni