Moeder krijgt 2 jaar cel voor mishandeling van tienerzoon die uit het leven stapte

Een advocaat op het mozaïek van het justitiepaleis Een advocaat op het mozaïek van het justitiepaleis
© Belgaimage
| Een advocaat op het mozaïek van het justitiepaleis.
© Belgaimage
| Een advocaat op het mozaïek van het justitiepaleis.

Een vrouw die haar eigen zoon maandenlang had mishandeld, belaagd en mensonterend had behandeld, is vrijdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Haar vriend kreeg een gevangenisstraf van 18 maanden. De 13-jarige jongen stapte in 2019 uit het leven, maar volgens de rechtbank heeft de behandeling die de jongen kreeg, niet rechtstreeks tot zijn dood geleid.

De biologische moeder, Gaëlle F. uit Vilvoorde, had begin jaren 2000 een relatie met een West-Vlaamse vrouw en in juni 2005 kreeg het koppel een zoon. Na die geboorte belandde F. echter in een postnatale depressie en begon ze haar kind te mishandelen. Zo kreeg de jongen zweepslagen en werd regelmatig zijn haar afgeschoren als straf.

Fysieke mishandeling en emotionele chantage

Verslagen van het CLB meldden dat er regelmatig verwondingen worden vastgesteld, waarvoor de moeder steevast een uitvlucht had. Er werd ook melding gemaakt van fysieke mishandeling en emotionele chantage. De zorgcoördinator op school stelde meermaals vast dat F. zeer agressief optrad tegen de jongen, en ook andere getuigen, waaronder familieleden en een poetsvrouw, verklaarden dat de jongen mishandeld werd.

In 2013 gingen F. en haar partner uiteen en verhuisde de partner met de jongen naar Harelbeke. Er bleef wel contact met de biologische moeder, maar ook toen zouden er vernederingen hebben plaatsgevonden. Vanaf oktober 2018 verbleef de zoon bij Gaëlle F. en haar nieuwe partner, Kurt D.W., in Vilvoorde, en eiste F. het hoederecht over de jongen op.

In die periode werd de jongen opnieuw mishandeld en vernederd, werd hij totaal geïsoleerd van de buitenwereld en werd hij tot op school van nabij gecontroleerd. F. en haar partner wisselden in die weken ook een resem denigrerende berichten over de jongen uit.

Op 27 januari stapte de tiener uit het leven. Zijn adoptiemoeder stelde zich burgerlijke partij, volgens haar was het duidelijk dat Alexander de dood was ingejaagd door zijn biologische moeder en haar nieuwe partner. Maar die stelling werd dus niet door de rechtbank gevolgd. Wel kreeg de moeder en de stiefvader een celstraf voor respectievelijk mishandeling en betrokkenheid.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?