N-VA kritisch over ‘lakse’ Brusselse rechters

© Facebook Willy Segers

De twee mannen die tijdens een trouwstoet door Dilbeek politieagenten sloegen, kregen geen straf van een Franstalige rechter. ‘Dit tart elke verbeelding’, zegt de N-VA aan De Standaard.

'Onbegrijpelijk, een paar maanden geleden stuurde ­minister van Justitie Koen Geens (CD&V) nog een rondzendbrief uit over een nultolerantie voor geweld tegen de politie. En dan dit? Dit toont het klimaat waarin we in de Brusselse Rand leven’, zegt N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh.

Ook Dilbeekse burgemeester Willy Segers (N-VA) vindt de afloop van de aanvaring tussen de Dilbeekse politie en de trouwstoet schokkend, schrijft hij op zijn website. “Dit soort rechtspraak uit Brussel staat compleet in contrast met de normen en waarden die we in de Vlaamse Rand met onze gemeenschap nastreven. Ik heb dan plaatsvervangende schaamte voor wie dit soort rechtspraak produceert: de wetgever voorziet immers duidelijk verzwarende omstandigheden in geval van misdrijven tegen politiemensen.”

Ter herinnering: na een vechtpartij waarbij vier politie-inspecteurs gewond raakten, dagvaardde het parket Halle-Vilvoorde twee daders, afkomstig uit Vilvoorde en Brussel, voor weerspannigheid en slagen en verwondingen aan de politie.

De zone Halle-Vilvoorde heeft sinds de zesde staatshervorming wel een eigen parket, maar geen eigen rechtbank. Daders krijgen daardoor nog altijd de kans om via de taalkeuze voor de ‘laksere’ Franstalige rechtbank in Brussel te kiezen.

Ook in dit geval kozen de daders voor een behandeling door de Franstalige correctionele rechtbank in Brussel. Die oordeelde dat ze zich schuldig hadden gemaakt aan weerspannigheid, maar gaf hen de gunst van de opschorting – waardoor ze vrijuit gaan. Ook de schadeclaim van 5.000 euro voor de arbeidsongeschiktheid van een politie-inspecteur werd door de rechter verworpen.

Luc Hennart, de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, erkende eerder al in De Standaard dat Franstalige onderzoeks­rechters soms andere prioriteiten hebben dan Nederlandstalige. ­Dat kwam volgens hem doordat bijna alle zware dossiers Franstalig zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?