N-VA tegen de terugkeer van Syriëstrijders

© VRT
| Tarik Jadaaoun eiste in een video mee de aanslagen in Brussel op.

Meerderheidspartij N-VA is tegen de terugkeer van Syriëstrijders naar ons land en wil dat ze in het land berecht worden waar ze misdaden hebben begaan. Dat zegt N-VA-Kamerlid Koen Metsu. Hij reageert daarmee op de onthullingen over Tarik Jadaoun, de Syriëstrijder uit Verviers die in een Iraakse cel zit.

Jadaoun, ook bekend als Abu Hamza Al-Belgiki, zei vorige maand nog dat hij amper gevochten heeft voor IS en enkel verpleger was aan het front. Wel had hij naar eigen zeggen info die de Belgische inlichtingendiensten vooruit zou kunnen helpen. Hij hoopt zo de doodstraf die hem in Irak boven het hoofd hangt, te ontlopen.

Uit verslagen van verhoren door de Amerikanen, die Het Laatste Nieuws kon inkijken, blijkt dat Jadaoun rechtstreeks betrokken was bij meerdere aanslagcomplotten en zich zelfs kandidaat had gesteld om een aanslag in België te plegen.

Volgens N-VA-Kamerlid Koen Metsu, voorzitter van de 'terreurcommissie' in de Kamer, blijkt daaruit dat ons land "moet opletten met de ballonnetjes die voormalige Syriëstrijders aan het oplaten zijn, als zouden ze enkel hulpverlener geweest zijn in terreur- of oorlogsgebied. Wij hebben daarvoor gewaarschuwd", zegt Metsu.

"Laat het heel duidelijk zijn, wij zijn principieel tegen de terugkeer van Syriëstrijders. We blijven erbij dat ze berecht moeten worden in het land waar ze de daden verricht hebben", aldus Metsu.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?