Nieuwe hoogbeveiligde zittingszalen in Justitiepaleis lopen vertraging op

© Belgaimage

De vier hoogbeveiligde zittingszalen in het Justitiepaleis zullen niet klaar zijn voor het begin van het nieuwe gerechtelijke jaar in september. De werf is zo goed als afgewerkt, maar de Rechterlijke Orde vraagt aanpassingen aan het meubilair. Daarover vindt deze maand nog overleg plaats tussen de Regie der Gebouwen en de FOD Justitie.

De bouw van “box in the box”, de vier nieuwe hoogbeveiligde zittingszalen rond de binnenkoer van het Justitiepaleis, werd al in 2010 aangekondigd. De zalen van in totaal ongeveer 1.500 vierkante meter vormen een afgesloten afdeling binnen het Justitiepaleis met gescheiden toegangen voor het publiek, gedetineerden en magistraten. De werken, met een kostprijs van 4,2 miljoen euro, gingen in 2018 van start en de opening was aanvankelijk gepland in januari.

Intussen is de werf zo goed als af, maar de opening zal wellicht nog niet voor september zijn, wanneer het gerechtelijke jaar van start gaat. Dat schrijft La Capitale en wordt bevestigd door de Regie der Gebouwen. “De werf wordt nu afgewerkt en het doel was om de zalen te openen aan het begin van het gerechtelijke jaar”, zegt woordvoerder Johan Vanderborght.

“Alhoewel de werken zijn uitgevoerd op basis van de plannen die de Regie en de FOD Justitie hebben goedgekeurd, heeft de Rechterlijke Orde enkele aanpassingen gevraagd die zowel een impact op de planning als de kostprijs zullen hebben”, aldus de woordvoerder van de Regie der Gebouwen.

Overleg

De Rechterlijke Orde vraagt dat de banken voor de magistraten verlengd worden en dat de afstand tussen de magistraten en de banken voor de beklaagden vergroot wordt. Het gaat om banken die al geïnstalleerd zijn, waardoor extra werken vereist zouden zijn aan onder meer de technische installaties, indien de wijzigingen worden goedgekeurd.

“Voor we de wijzigingen goedkeuren wachten we nog op het standpunt van de FOD Justitie en op de offerte van de aannemer”, zegt Vanderborght nog. “Als de aanpassingen worden uitgevoerd, willen we de zalen in het laatste trimester van dit jaar ter beschikking stellen van de FOD Justitie.” Justitie en de Regie zullen daarover deze maand nog samenzitten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?