Nog steeds acht Brusselaars op vermistenlijst Child Focus

De nieuwe campagne met Brusselaar Théo Hayez (linksonder) en de Molenbeekse kleuter Gevriye Cavas (rechtsboven).© Child Focus

Vandaag, 25 mei, is traditioneel de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen. De kinderen worden in 95% van de gevallen snel teruggevonden, maar soms is dat niet het geval. Antwoorden op het onderzoek blijven dan jarenlang uit, dat gebeurde ook bij twee zaken in Brussel. Daarnaast zijn er nog eens zes, meer recente, onopgeloste verdwijningen met een Brusselse link.

Het oudste dossier van de cel vermiste personen dateert uit 1976, toen verdween Maddie Hollanders in Antwerpen. De case die misschien het luidste belletje doet rinkelen is die van de Brusselse rugzaktoerist Théo Hayez. Hij verdween ongeveer drie jaar geleden in Australië. Maar dus ook op het Brussels grondgebied zijn er onopgeloste kinderverdwijningen die lang aanslepen.

cavasgevriye31.jpg
© Child Focus
| Gevriye Cavas

Gevriye Cavas

Op 6 februari 1985 verdween de Molenbeekse kleuter nadat hij op eigen houtje het huis verliet en op zoek ging naar zijn voetballende broer op het terrein in de buurt. Niemand zag hem nadien ooit nog terug, de 6-jarige jongen was plotsklaps weg en het onderzoek, dat draaide volgens de familie helemaal in de soep.

De politie vond het eerst niet nodig om een proces verbaal op te stellen voor de verdwijning. Het duurde uiteindelijk 12 jaar vooraleer een onderzoeksrechter werd aangesteld, een gevolg van de zaak Dutroux. De Belgische staat werd in 2006 ook effectief veroordeeld voor verregaande nalatigheid.

In 2007 zette het Brussels gerecht het onderzoek officieel stop, maar de speurtocht werd door de federale politie en Child Focus opnieuw opgestart met verouderingsfoto’s. Nog eens 13 jaar later is er nog steeds geen doorbraak. De familie verhuisde na de verdwijning naar Luik. Ze wilde weg uit de omgeving die haar voortdurend herinnerde aan de verdwijning.

bosmansconrad42.jpg
© Child Focus
| Conrad Bosmans

Conrad Bosmans

De 20-jarige Conrad Bosmans verdween in de nacht van 5 oktober 1988. Bosmans werd het laatst gezien in de Generaal Jacqueslaan in Etterbeek. Hij werkte daar in een benzinestation. Op het moment van de verdwijning was alleen geweten dat hij zijn werkkledij van Texaco droeg.

De jonge pompbediende werd waarschijnlijk ontvoerd en vermoord door de bende van Johnny Mottry, hoewel dat nooit bewezen is. Eén van de bendeleden bekende de moord op Bosmans, maar trok zijn verklaring later weer in. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden.

Ook in deze zaak werd de familie naar eigen zeggen in de steek gelaten en verliep het onderzoek stroef. “Child Focus, het centrum voor vermiste kinderen vond de jongeman in eerste instantie te oud en de onderzoeksrechter had ander werk”, zei de advocaat van de moeder jaren geleden in ‘De Morgen’.

Andere verdwijningen

Helaas stopt de lijst van verdwenen kinderen met een Brusselse link niet bij deze twee cases. Naast de bovenstaande verhalen staan er op de website van Child Focus nog zes andere, meer recente Brusselse verdwijningen.

De 13-jarige Malik Shorya werd in 2019 voor het laatst gezien in een Indiaans restaurant gelegen in de Adolphe Buyllaan te Elsene. Hij was op schoolreis in onze hoofdstad. Volgens een getuigenis zou de jongen niet verdwaald zijn, maar achtergebleven zijn bij het restaurant waar iemand hem kwam oppikken. Het parket kan dat tot op de dag van vandaag nog niet bevestigen.

Op 23 november 2019 verliet een 19-jarige vrouw van Franse afkomst het Erasmusziekenhuis in Anderlecht. Ze identificeerde zichzelf als Shanon Rodriguez. De politie vermoedt dat Rodriguez zich in het daklozenmilieu bevindt aan de Hallepoort in Sint-Gillis, maar dat werd tot op de dag van vandaag nog niet bevestigd.

Ook broers Jamal Ajrode (15) en Sabri Ajrode (9) werden nog steeds niet teruggevonden. In augustus 2018 meldden ze zich aan in een opvangcentrum in Sint-Pieters-Woluwe. Waar de jongens vandaan kwamen, was niet duidelijk. Ze wilden doorreizen, maar niemand wist hoe en waarheen. Diezelfde nacht nog zijn ze vertrokken of verdwenen.

In 2014 verdween Florina Crdaci op 14-jarige leeftijd in Schaarbeek. Over haar is zeer weinig informatie bekend. Enkel haar geschatte lengte, 160 centimeter, het feit dat ze donkere ogen heeft en lang donker haar.

Ook Théo Hayez is dus nog steeds niet teruggevonden. Onlangs werd door de Australische politie nog een beloning van 319.000 euro uitgeloofd voor de bezorger van de gouden tip. Hayez verdween op 18-jarige leeftijd. De Brusselaar werd voor het laatst gezien op 31 mei 2019 buiten een nachtclub in Byron Bay, een populaire enclave aan de oostkust van Australië. Tot op heden is het onduidelijk wat er nadien gebeurd is.

Nieuwe campagne

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen, lanceert Child Focus een nieuwe online sensibiliseringscampagne via de website www.keephopealive.be. “Laat vermiste kinderen niet verdwijnen”, klinkt het. “Samen met de ouders en naasten van vermiste kinderen blijven we altijd hopen op die ene tip of getuigenis die ons antwoord kan geven. Daarom moeten we de gezichten en verhalen van deze kinderen blijven verspreiden.”

De opsporingsberichten zijn ook altijd terug te vinden en na te lezen op de website van Child Focus. Indien u meer weet over een verdwijning, kan u bellen naar het nummer 116 000.

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?