Noodkreet Justitie: 'Geen computers, geen papier, zelfs geen inkt'

Steven Grumiau
© BRUZZ
20/03/2019
Updated: 20/03/2019 19.51u

66 dagen voor de verkiezingen voeren advocaten en magistraten actie tegen de bezuinigingen van de regering. Zowat tweehonderd Brusselaars betoogden woensdagochtend aan het Justitiepaleis. “Deze alarmkreet slaken we zodat politiek en de maatschappij zien in welke erbarmelijke toestanden wij moeten werken.”

Het is voor het vijfde jaar op rij dat magistraten, advocaten, griffiers en administratief personeel actie voeren op 20 maart. Ongeveer tweehonderd mensen verzamelden zich deze middag in het Justitiepaleis om hun ongenoegen te uiten.

Ook in andere gerechtsgebouwen in het land volgt de rechterlijke macht hun voorbeeld. Ze hebben een hele waslijst van zaken die beter moeten, allen gelinkt aan de bezuinigingen die de regering afgelopen jaren doorvoerde.

"De rechters hebben geen toegang tot printers, papier en zelfs inkt"

Stéphanie Davidson, advocate

“Er gaan onvoldoende middelen naar de rechterlijke macht,” vertelt Peter Callens van de Nederlandse Orde van Advocaten bij de balie van Brussel aan BRUZZ. “De omstandigheden waarin wij moeten werken zijn een rechtsstaat helaas niet waardig. Af en toe valt hier bijvoorbeeld een stuk plafond naar beneden."

"Verder is er een duidelijk tekort aan informaticastructuren: in een zittingszaal is het quasi onmogelijk om een gewone PowerPoint-presentatie te houden. Daar moet zeer dringend iets aan gebeuren.”

Ook advocate Stéphanie Davidson vindt dat er dringend een oplossing moet worden gevonden voor de schaarse middelen waarover het gerecht beschikt. “De rechters hebben geen toegang tot printers, papier en zelfs inkt,” klinkt het. "Ze moeten verplicht thuis werken omdat er geen computers ter plaatse zijn. Ten slotte is er een enorm tekort aan personeel, vooral griffiers en rechters.”

Het zou over heel België gaan om maar liefst 273 magistraten en 1.082 administratieve medewerkers. Eerder al, in 2015, moesten door een tekort aan personeel zeven Nederlandstalige griffiers en medewerkers aan de slag bij de Franstalige collega's.

"We hebben de middelen niet meer om de mensen die het gerecht nodig hebben te helpen"

Vincent Lurquin, advocaat

Ook voor de rechtzoekenden zijn de besparingen een probleem: “Zij moeten te veel betalen voor hun proces en moeten te lang wachten op een uitspraak,” zegt Bruno Lietart van de Vereniging van Magistratuur en Maatschappij.

Vincent Lurquin, die onlangs nog in de media kwam toen het dossier van Mehdi Nemmouche uit zijn kabinet gestolen werd, is het daarmee eens: “De laatste jaren is Justitie een stuk minder toegankelijk geworden voor het publiek. We hebben de middelen niet meer om de mensen die het gerecht nodig hebben te helpen. En de situatie was al zo armzalig.”

Jean-Hwan Tasset, secretaris van het Koninklijk Verbond van Vrede- en Politierechters laat weten dat het niet bij deze ene actie blijft: “We gaan proberen voortaan elke woensdag iets te organiseren. Die acties kunnen verschillende vormen aannemen. Op 24 april zijn we bijvoorbeeld van plan om met een petitie naar minister van Justitie Koen Geens (CD&V) te trekken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Justitie, Justitiepaleis, magistraten, besparingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni