Politie te paard controleert het samenscholingsverbod in Park van Vorst, om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.  De ziekte covid-19 wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2

Ondanks onwettige GAS-boetes blijft Brussel inbreuken vaststellen

© Belga
01/04/2020

De negentien Brusselse gemeenten en de zes politiezones gaan door met het vaststellen van inbreuken tegen de social distancing-regels die door de Nationale Veiligheidsraad zijn opgelegd.

Om de coronamaatregelen te respecteren kunnen Brusselse politieagenten een proces-verbaal opstellen met een onmiddellijke inning in het klassieke strafrechtelijk kader. Maar ze kunnen ook een GAS-boete opleggen, wat een soepeler instrument is en voor minder werklast bij parketten en rechtbanken zorgt.

Ongeldige GAS-boetes?

Die beslissing werd vrijdagavond aangekondigd na de Brusselse veiligheidsraad (Cores) met de minister-president, de burgemeesters en korpschef van de zes Brusselse politiezones. Maar er kan een wettelijk probleem opduiken.

Gemeentelijke GAS-boetes kunnen niet opgelegd kunnen worden voor overtredingen van federale afstandsregels. Daar is een wettelijke basis voor nodig, erkende minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maandag. En die is er momenteel niet.

Doorgaan met vaststellingen

Dinsdag liet minister-president Rudi Vervoort (PS) weten dat het Brussels Gewest de federale regering heeft gevraagd om GAS-boetes te kunnen uitschrijven. "We wachten op een antwoord", zei Vervoort.

Dinsdagavond deelden de negentien burgemeesters na overleg mee dat ze doorgaan met het vaststellen van inbreuken tegen de afstandsregels. Eerder had Cores-voorzitter Hervé Doyen (CDH) aan BRUZZ al laten weten dat GAS-boetes het meest efficiënte bestrijdingsmiddel zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , GAS-boetes , coronavirus social distancing

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni