Onderbemande jeugdrechters leggen protestactie stil

© BX1
| Protest van jeugdrechters (archiefbeeld)

De Franstalige jeugdrechters hebben na meer dan drie weken hun actie stopgezet. “Er zijn vier mensen ter versterking toegekomen”, zegt jeugdrechter Michèle Meganck. “Daarmee zijn de problemen niet opgelost, maar onze vraag werd gehoord en daarom leggen we onze actie stil."

Sinds maandag 23 juni weigerden de veertien Franstalige jeugdrechters in Brussel om nieuwe verdachten te ontvangen in hun kabinet, uit protest tegen het grote personeelsgebrek dat er heerst op de griffies van de jeugdrechtbank. Enkel de lopende dossiers en de dossiers over minderjarigen die zich een precaire situatie bevinden, werden nog behandeld.

“Er zijn versterkingen toegekomen op de jeugdrechtbank”, zegt jeugdrechter Michèle Meganck woensdag. “Die mensen moeten nog worden opgeleid en zullen de eerstkomende maanden dus niet inzetbaar zijn. Maar aangezien we gehoord zijn in onze vraag tot bijkomend personeel, zetten we vanaf vandaag onze actie stop en ontvangen we terug alle minderjarigen die worden opgepakt.”

Door de actie zijn er “zo’n tiental” minderjarigen vrijgelaten, terwijl ze eigenlijk ter beschikking gesteld hadden moeten worden van de jeugdrechter. Die verdachten zullen nu uitgenodigd worden voor een nieuw verhoor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?