Onderzoek naar subsidies FC Brussels zonder gevolg geklasseerd

© Bart Dewaele
| Johan Vermeersch was met FC Brussels van 2002 tot 2014 de baas in het Edmond Machtensstadion.

Het onderzoek naar mogelijk misbruik van gewestelijke subsidies bij de ter ziele gegane FC Brussels, is zonder gevolg geklasseerd. Johan Vermeersch, de voormalige sterke man van de Molenbeekse voetbalclub, zou 3,2 miljoen euro oneigenlijk gebruikt hebben.

Dat schrijft RTBF en wordt woensdag bevestigd door het Brussels parket.

Het vorige gemeentebestuur van Sint-Jans-Molenbeek, onder toenmalig burgemeester Françoise Schepmans (MR), beschuldigde FC Brussels van gesjoemel met subsidies. De voormalige bezetter van het Edmond Machtensstadion verkreeg tussen 2006 en 2012 meer dan 4,5 miljoen euro van het Brussels gewest.

3,2 miljoen euro oneigenlijk gebruikt

Daar waren echter voorwaarden aan verbonden. Zo investeerde FC Brussels 1,3 miljoen euro effectief in de jeugdacademie, zoals de Brusselse regering dat destijds voorschreef. Maar de geleente zwaaide met een audit waaruit moest blijken dat meer dan 3,2 miljoen euro aan subsidies niet zijn aangewend voor bedoelde infrastructuurwerken aan het stadion.

Het geld was onder meer bedoeld voor een nieuw synthetisch trainingsveld (375.000 euro), een fitnessruimte (100.000 euro), nieuwe verlichting (195.000 euro) en een nieuwe tribune (425.000 euro). Voor andere herstellingswerken aan het stadion werd nog eens een subsidie van 800.000 euro toegekend.

In alle stilte geklasseerd

De gemeente stelde echter vast dat die infrastructurele ingrepen nooit zijn uitgevoerd. In 2015 legde het schepencollege dan ook klacht neer bij het parket. Een onderzoek werd geopend naar sterke man Johan Vermeersch, maar ook naar toenmalig burgemeester Philippe Moureaux (PS) en een aantal van diens schepenen.

Dat onderzoek is een viertal maanden geleden zonder gevolg geklasseerd, bevestigt het parket. De redenen daarvoor zijn niet duidelijk. Ex-schepen van Sport Ahmed El Khanouss (CDH), die de klacht neerlegde bij het parket, reageert verrast. "Het was nochtans duidelijk dat de rekeningen niet klopte."

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?