Onderzoek tegen Reynders naar bedreiging van ex-geheim agent

© PhotoNews

Er zijn vrijdag huiszoekingen geweest bij de Staatsveiligheid en het Comité I in het kader van een onderzoek dat volgt op een klacht ingediend door Nicolas Ullens de Schooten, een ex-inspecteur van de Staatsveiligheid, tegen voormalig vicepremier Didier Reynders. De voormalige geheim agent legde klacht neer wegens bedreigingen.

Dat schrijft de krant Le Soir maandagavond.

Nicolas Ullens de Schooten diende vorige zomer klacht in wegens doodsbedreigingen en belaging tijdens het uitoefenen van zijn vroegere functies. Tussen 2007 en 2018 voerde hij onderzoek naar feiten van corruptie, witwas en criminaliteit in België en het buitenland. De klacht was gericht tegen Didier Reynders, intussen Europees commissaris voor Justitie en Mensenrechten geworden, en diens rechterhand Jean-Claude Fontinoy.

Twee onderzoeken

Volgens Ullens de Schooten werd er druk uitgeoefend en werden bedreigingen geuit in onder meer het dossier Kazakhgate, het dossier rond de Libische fondsen en de verhuis van de federale politie naar het RAC. Ook functionarissen van het Comité I, belast met het toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, werden in de klacht geviseerd.

Er werden twee onderzoeken geopend, een naar de beschuldigingen tegen Reynders en geleid door het parket-generaal van Brussel. Het andere onderzoek neemt alle andere beschuldigingen onder de loep, en wordt geleid door rechter Michel Claise. In het kader van dat laatste onderzoek vonden de huiszoekingen van vorige vrijdag plaats.

Vorige klacht geseponeerd

"De Staatsveiligheid verleent haar volledige medewerking aan het onderzoek en zal antwoorden op alle vragen", aldus Ingrid Van Daele, de woordvoerster van de Staatsveiligheid, tegenover de krant Le Soir.

Ullens de Schooten had vorig jaar ook al beschuldigingen van corruptie geuit aan het adres van Reynders. Het parket van Brussel seponeerde dat dossier toen bij gebrek aan enig misdrijf. Daarop volgde vrij snel een nieuwe klacht, dit keer tegen de chef enquêtedienst van het Comité I en vertrouwelingen van Didier Reynders binnen de Staatsveiligheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?